Svjetski Dan Roma – 8. travnja

Nove obavijesti Obilježavanja Riječ branitelja Svijet Vijesti

Svjetski dan Roma obilježava se na današnji dan 8. travnja. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona od 7. do 12. travnja 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni Đelem, Đelem (romski: Idem, idem) i odluka o zastavi. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba) te službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Naziv “Rom” izabran je kako bi se izbjegao naziv “Cigan” koji je poprimio negativno značenje.

Romi su zahtijevali da postanu prepoznati i poštovani od društva kao Romi, ponosno ističući svoju romsku pripadnost. Godina 1971. za Rome predstavlja ujedinjenje i želju za pozitivnom budućnošću uz interakciju s pripadnicima drugih naroda u zemljama u kojima žive, jer svi mi dijelimo temeljne civilizacijske vrijednosti unutar multikulturalnog okruženja koje je karakteristika i prošlosti, i sadašnjosti, i budućnosti.

Ovo naslijeđe postavlja pred nas Rome obvezu i odgovornost da nastavimo tim putem. Danas, politička participacija Roma je sve jača. Romi su birani za zastupnike u najvišim državnim institucijama, tijelima međunarodnih organizacija, a romske organizacije postaju sve snažnije i imaju sve bolju poziciju. Pa ipak, koliko god je učinjeno, postoji još mnogo toga što treba učiniti, posebice na području obrazovanja, socijalne zaštite, zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite. Kako bismo to ostvarili moramo djelovati zajedno te uz međusobnu dobru suradnju moramo nastaviti dobru suradnju sa predstavnicima institucija i državne vlasti, stoji u priopćenju Veljka Kajtazi, zastupnika dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Problem Roma koji postoji, problem s kojim se Romi suočavaju – a u čemu im hrvatska država može i treba pomagati – je edukacija. Edukacija ne mora biti doktorat i nije, on je za rijetke, za one koji se žele baviti znanošću. Škole, osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje – to je nešto na čemu vi morate inzistirati i ne umarati se od toga“, naglasio je predsjednik Republike Zoran Milanović govoreći na središnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 5.travnja .

Danas Roma u Republici Hrvatskoj ima 16.975 .

Službena himna Roma temelji se na staroj romskoj pjesmi “Đelem, Đelem” (idem, idem), a za konačnu verziju himne zaslužni su Žarko Jovanović i Jan Cibulka.

U obranu RH 1991. godine priključili su se i neki pripadnici romske nacionalne manjine koji su stali u obranu Hrvatske na mnogim ratištima, uključujući i Sisak i njegovu okolicu.

Tijekom prosinca 1991. posjetila ih je novinarka HTV-a Melinda Kurilj i o njima napravila reportažu pod nazivom „Romi na ratištu”.

https://youtu.be/F_44Tl-GDaA

Novinarka: „Odakle ste porijeklom?”
Žarko Todorović: „Pa porijeklom smo… Ne znam ni ja sam. Služimo se romskim jezikom, pravoslavne vjere smo. Toliko vam o tome mogu reći. Točno porijeklo ne znam.”
Novinarka: „Pretpostavljam da ste u nekoj od borbi bili ovdje, u nekoj od akcija. Opišite nam malo kako to izgleda.”
Žarko Todorović: „Pa kao i svaka eksplozija kad udari, skloneš se, prođeš živ, nasmiješ se i drugi dan očekuješ sličnu situaciju. Ali što je najhitnije, da se durat. Sigurni smo da ćemo u tome i uspjeti.”
Novinarka: „Recite, gospođo, što vi radite ovdje i koja su vaša zaduženja ovdje među muškarcima?”
Ankica Nikolić: „Pa da im kuham, da im perem suđe, da držim čistoću i red. Ako je rat, mora biti i neki red”, piše Nacional.hr

Odgovori