Sveti Dominik Savio: Uzor mladosti i čistoće

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti Vjera

Danas, 6. svibnja, Katolička crkva slavi jednog od svojih najmlađih svetaca, Svetog Dominika Savia, čija je životna priča i danas inspiracija mnogima. Rođen 2. travnja 1842. godine u Italiji, Dominik Savio postao je svetac koji je već u svojoj trinaestoj godini života postavio visoke standarde dobrote i čistoće.

Dominik je rođen kao Domenico Savio i kršten istog dana. Sa samo sedam godina primio je svetu Pričest i već tada donio odluke koje će oblikovati njegov kratki, ali značajan život. Odlučio je često se ispovijedati, ići na pričest kad god mu to ispovijednik dopusti, slaviti svečano blagdane te je izabrao Isusa i Mariju za svoje prijatelje. Njegovo najpoznatije pravilo bilo je: “Radije umrijeti, nego sagriješiti.

Susret s don Boscom

Godine 1854., Dominik se susreo sa svetim Ivanom Boscom i pridružio se njegovom oratoriju, gdje je proveo tri godine. Don Bosco, prepoznajući Dominikovu čistotu i pobožnost, dao mu je “recept za svetost” koji se sastojao od tri sastojka: radost, školske dužnosti i molitva, te dobročinstvo.

Odlazak i nasljeđe

Nažalost, Dominikova mladost bila je kratka. Vratio se u roditeljski dom zbog bolesti 1. ožujka 1857. godine i preminuo samo osam dana kasnije. Njegova smrt došla je prerano, ali njegov utjecaj ostao je trajan. Pokopan je 11. ožujka na groblju Mondoniju u Torinu, a njegov život i djela doveli su do toga da ga je Katolička crkva 1908. godine proglasila slugom Božjim.

Zaštitnik i primjer

Dominik Savio danas je zaštitnik ministranata, učenika, nevino optuženih i majki u blagoslovljenom stanju. Njegova predanost vjeri, ljubav prema obrazovanju i molitvi, te njegova spremnost na pomaganje drugima čine ga uzorom koji nadahnjuje i vodi mlade generacije na putu prema svetosti.

Jednom prilikom, dok je bio u školi, dvojica dječaka napunila su školsku peć snijegom i gnojivom. Ta dvojica su ga optužila za to, a Dominik nije odao prave krivce. Bio je kažnjen pred cijelim razredom, ali nije rekao istinu. Kada ga je svećenik-učitelj pitao zašto nije rekao da je nevin, odgovorio je: “Nasljedovao sam našeg Gospodina koji je šutio dok su ga optuživali i razapinjali.” Ova anegdota pokazuje njegovu hrabrost i čestitost.

Sveti Dominik Savio, jedan od najmlađih svetaca Crkve, bio je najdraži učenik svetog Ivana Bosca. Njegov život i primjer ostavili su dubok trag u srcima mnogih vjernika. Evo molitve posvećene svetom Dominiku Saviju:

Molitva svetom Dominiku Saviju

O sveti Dominiče Savio, koji si u don Boscovoj školi naučio korake mladenačke svetosti, pomozi nam nasljedovati tvoju ljubav prema Isusu, tvoju pobožnost prema Mariji, tvoj apostolski žar za duše; daj da i mi prihvatimo tvoje geslo “Radije umrijeti nego sagriješiti!”.

Ti koji si po don Boscovu vodstvu u molitvi, požrtvovnosti i radosti u kratkoj životnoj dobi postigao savršenstvo, daruj i nama polet i ustrajnost u služenju Gospodinu. Zaštiti sve mlade koje susrećemo da rastu u čistoći i velikodušnosti, u otvorenom dijalogu s roditeljima i odgojiteljima, da budu nositelji novosti i radosti života.

Daj da i mi, poput don Bosca, budemo prijatelji Božji i prijatelji mladih, istinski odgojitelji u vjeri, kako bi naš odgojni rad dao plodove milosti i svetosti.

Gospodine, Bože života i radosti, ti si svojoj Crkvi darovao Dominika Savia kao znak mladenačke nade i svetosti. Daj da naši mladi, poput svetog Dominika, rastu u čistoći i ljubavi. Nama udijeli milost da, poput don Bosca, budemo istinski odgojitelji u vjeri, sijači radosti i svetosti. Amen.


Neka njegov primjer bude svjetlo koje vodi sve nas u potrazi za istinskim značenjem i svrhom naših života.

Odgovori