“Sveti Antun Padovanski: Svetac cijeloga svijeta”

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti Vjera

Plemić koji je postao zaštitnik potlačenih i tješitelj potrebitih

U petak, 13. lipnja 1231. godine, sveti Antun Padovanski, jedan od najomiljenijih svetaca širom svijeta, izgovorio je svoje posljednje riječi “Vidim svojega Gospodina” u malom selu Arcelli, nedaleko od Padove. U dobi od samo 36 godina, ovaj svetac, poznat kao zaštitnik potlačenih, siromaha, ribara, neplodnih, trudnica, bračnih parova i tješitelj potrebitih, završio je svoj ovozemaljski život.

Rođen pod imenom Fernando Martins de Bulhoes u Lisabonu 1195. godine, u plemićkoj obitelji, Fernando se već sa 15 godina odrekao lagodnog života i otišao u augustinsku opatiju sv. Vinka. Sa 25 godina postao je svećenik, a 1220. godine stupio je u samostan Manje braće u Olivaisu i uzeo ime Antun.

Nakon susreta s Franjom, osnivačem Male braće, u Asizu 1221. godine, Antun je bio očaran Franjinim nastupom i svetim životom. Proputovao je Italiju i Francusku, šireći vjeru i obraćajući krivovjerce. U Padovu se vratio 1230. godine, gdje je nastavio svoj apostolski rad. Međutim, samo godinu dana kasnije, shrvan bolešću, napustio je ovozemaljski život.

Bazilika u Padovi, posvećena svetom Antunu Padovanskom, omiljeno je odredište hodočasnika iz cijeloga svijeta. U njoj se nalaze njegovi zemni ostaci. Gradnja ovog remek-djela započela je 1232. godine, a dovršena je krajem trinaestog stoljeća. Bazilika je duga 115 m, široka 55 m, a visoka do 38,5 m. U njoj se nalazi devet kapelica raspoređenih u polukrug.

Brojni katolici u Hrvatskoj zazivaju na zagovor i obavljaju pobožnosti ovom velikom svecu. Najpoznatije svetište nalazi se na Svetom Duhu u zapadnom dijelu grada Zagreba. Župa sv. Antuna osnovana je 1. siječnja 1932. godine. Najveća župa posvećena sv. Antunu u Bosni i Hercegovini je župa Humac u Ljubuškom, gdje se nalazi i franjevački samostan.

Sveti Antun Padovanski je učinio mnoga čudesa i posjedovao je nadnaravnu moć koju je primio od Boga. Njegov život i djelo nastavljaju inspirirati ljude širom svijeta, bez obzira na vjeru i naciju.

Odgovori