fb img 1698313733712

Sv. DEMETRIJE SRIJEMSKI

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obljetnice Vijesti Vjera

Danas, 26 listopada, je blagdan svetog Demetrije Srijemskog.

On je bio đakon i mučenik, a čije djelovanje je vezano i uz našu Hrvatsku.

Rođen je oko 270. kao sin visokog vojnog časnika.

Bio je đakon, suradnika sv. Ireneja, čuvao je svete knjige. Mučen je i ubijen zbog kršćanske vjere zajedno sa sv. Donatom i sv. Fortunatom, a nekoliko dana prije mučeništva sv. Ireneja. To se dogodilo za vrijeme vladavine cara Dioklecijana.

Osuđen je na smrt, mučen i pogubljen na jednom od savskih mostova oko 304. zbog čuvanja svetih knjiga. Najpoznatiji je od takozvanih srijemskih mučenika. Na mjestu pogubljenja izvan zidina Sirmija bila mu je podignuta bazilika. Kad je hunski kralj Atila 441. razorio Sirmij, relikvije su mu prenesene u Solun, u kojem je postao domaći svetac, a njegova bazilika u V. Stoljećeu, je sjedište štovanja za sav kršćanski Istok.

Njegov kult jako je raširen na Istoku, posebno u Grka i Slavena, ali i u Hrvata. Ali zapamtite jedno, što moram naglasiti, tada je Katolička Crkva bila jedna, tek poslije dolazi da podijeli na zapad i istok. Što znači, Demetrije je bio Katolički svetac ne pravoslavni, poslije nakon 11 stoljeća, pravoslavci ga prihvaćaju kao svog.

U Zagrebačkom Časoslovu nalaze se najstariji sačuvani bogoslužni tekstovi o sv. Demetriju solunske tradicije iz 1290. godine.

Po njemu je ime dobio i veliki hrvatski kralj Dmitar Zvonimir pa danas imendan slave i neki naši Zvonimiri i Zvonke.

U srednjem vijeku bio je omiljeni zaštitnik vojnika, vitezova i križara. Sačuvano je 20 svečanih govora koje su o njemu izrekli visoki crkveni dostojanstvenici i veliki govornici. Antički Sirmium, u IV. stoljeću politička i crkvena metropola rimske Panonije, nazvan je 1180. po crkvi svetog Demetrija Civitas Sancti Demetrii, potom Dmitrovica pa Mitrovica i na kraju Srijemska (Sremska) Mitrovica.

Stoga je sveti Demetrije zaštitnik Srijemske Mitrovice, grada, župe i srijemske biskupije. Zaštitnik je mnogih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem kršćanskog svijeta i u hrvatskim krajevima :

Piškorevci kod Đakova-grkokatolici, Brodski Drenovac kod Pleternice, Trenkovo kod Velike, Zadar-Sveučilište, Gabrili-Konavle, Ravno-Oblat, pravoslavne crkve u Dalju, Malom Grđevcu, Bračevcima kod Đakova i Stupovači kod Kutine.

Sretan i blagoslovljen imendan svima koji slave :

Dimitrije, Dmitar, Mitar, Zvonimir, Zvonko i Zvonka.

PREUREDILA : Marica Marić
IZVOR : HKM i Bitno.

Odgovori