Stožerni brigadir Rudolf Perešin – heroj i simbol hrabrosti u obrani domovine Hrvatske. 

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Rudolf Perešin, jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), rođen je 25. ožujka 1958. godine u Jakšinecu, blizu Gornje Stubice, sjeverno od Zagreba. Perešin je upisao Zrakoplovnu gimnaziju u Mostaru i diplomirao 1981. godine kao jedan od najboljih borbenih pilota Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva.

Perešin je rođen kao pilot, ali je postao heroj. Njegova stručnost i profesionalizam dosegli su vrhunac dok je letio na MiG-ovima u Bihaću. No, njegov najveći doprinos nije bio u zraku, već na tlu – u srcima Hrvata.

Godine 1990., kada se Jugoslavenska narodna armija (JNA) pripremala za agresiju na Hrvatsku, Perešin je odbio pristupiti političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju”.

Umjesto toga, odlučio je napustiti JNA i pridružiti se obrani svoje domovine Hrvatske.

Svjestan rizika, kao hrvatski pilot, bio je pod stalnim nadzorom svojih nadređenih, Perešin je pažljivo isplanirao svoj bijeg. Za vrijeme prvog leta nakon duže pauze, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. No, umjesto toga, spustio se u razinu tla i uletio u zračni prostor Austrije. Tamo je uspješno prizemljio svoj nenaoružani zrakoplov.

Ovaj domoljubni čin nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu. Građanima Hrvatske donio je neizmjerni ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata.

Bilo je to 25. listopada 1991. godine, kada je cijeli svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu, prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i ne ću pucati na Hrvate!”.

Četiri dana kasnije, Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio HRZ Hrvatske vojske. Njegov avion, nakon slijetanja, neko vrijeme je bio čuvan na klagenfurtskom aerodromu, a kasnije u centru Klagenfurta.

Perešin je oboren 2. svibnja 1995. godine, drugog dana “Bljeska”, kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso.. Njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, bio je pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostao je neupravljiv. Pilot, na ekstremno maloj visini, avion je napustio katapultiranjem, prizemljujući se na neprijateljskom teritoriju.

Dvije godine poslije, njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji. Pokopan je 15. rujna 1997. na Mirogojskom groblju.

Ime našeg legendarnog pilota od 25. ožujka 1998. s ponosom nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Zrakoplovna vojna škola u Zadru. U Gornjoj Stubici otvoren je spomen park “Rudolf Perešin” u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MiG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Rudolf Perešin bio je više od pilota. Bio je simbol otpora, simbol hrabrosti i simbol domoljublja. Njegova priča i dalje živi, inspirirajući generacije Hrvata da se bore za ono što vjeruju. Njegov duh i dalje leti, slobodan kao ptica, visoko iznad neba Hrvatske.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, a nositelj je medalja “Iznimni pothvat” i “Bljesak”.

Avion MiG-21 oznake “26 112” vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. godine avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga razgledali brojni građani i turisti.

Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Odgovori