Što misli Nikica Augustinović, predsjednik HSP-a o novom Vladinom prijedlogu naplate autocesta?

Nove obavijesti Vijesti

Nikica Augustinović, predsjednik HSP-a danas 1. rujna komentirao ne novi Vladin prijedlog naplate cestarine po kojem bi se autoceste trebale i dalje naplaćivati po prijeđenom kilometru dok bi uvođenje novog sustava naplate porezne obveznike stajalo čak i do nevjerojatnih 230 milijuna eura.

Hrvatska nema ni financijske kapacitete ni potrebu uvoditi neprovjerene sustave poput ovog modela, tim više što se takav ne koristi nigdje u svijetu. Štoviše, u većini europskih zemalja, pogotovo u susjednoj Sloveniji iznimno je uspješan model vremenskih vinjeta pa tako Slovenija s daleko manje kilometara nego što ih ima Hrvatska zarađuje nekoliko puta više nego Hrvatske autoceste. Osim u Sloveniji taj je model iznimno uspješan u Austriji, Slovačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj…

Autoceste su sigurne i građane treba potaknuti na njihovo češće korištenje pa bi uvođenje vremenskih vinjeta bilo optimalno rješenje, a za hrvatske građane i daleko financijski isplativije, napisao je Nikica Augustinović.

Odgovori