SRPSKI ZLOČIN U BOROVO SELU

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, 2. svibnja 1991. godine, mirno selo nedaleko od Vukovara, Borovo Selo, bilo je poprište stravičnog zločina od dojučerašnjih susjeda. Pobunjeni Srbi – četnici, napali su hrvatske redarstvenike iz zasjede. Dvanaest hrabrih duša izgubilo je život, a 23 su ranjene.

Stjepan BošnjakAntun GrbavacJosip CulejMladen ŠarićZdenko PericaZoran GrašićIvica VučićLuka CrnkovićMarinko PetrušićJanko ČovićŽeljko Hrala i Mladen Čatić – imena su koja će zauvijek ostati upisana u povijest hrvatskog herojstva.

Sve se to dogodilo nakon što su dvojica njihovih kolega, Zvonimir Metković i Dalibor Križanović, ranjeni i zarobljeni tijekom redovne policijske ophodnje. Bez pružanja neophodne medicinske pomoći, zarobljeni su i odvedeni u vikendicu Đorđa Petričevića gdje su ih brutalno tukli.

Kada su saznali za sudbinu svojih kolega, PU Vukovarsko srijemska poslala je u pojačanje policajce za specijalne namjene da uspostave red i sigurnost u tom hrvatskom selu. Međutim, na njih je otvorena vatra iz svih pravaca, iz svake kuće, prozora i krovišta.

Zarobljeni ranjeni pripadnici hrvatske policije ispričali su da se sjećaju Šoškočanina, koji je bio zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi u Borovu Selu. Da je pucao na zarobljene policajce i da je htio sve pobiti, ali mu to nije dozvolio oficir JNA Franjo Čopčić koji je došao sa transporterom.

Za zločin u Borovo Selu, 41 osoba je 97 godine amnestirano, po ugovorom o mirnoj reintegraciji. U veljači 2012. godine, sud u Osijeku osudio je Milana Marinkovića- Kurtu za ratni zločin na tri i pol godine zatvora zbog zlostavljanja dvojice zarobljenih hrvatskih policajaca. Četiri ostale osobe također su optužene, ali žive izvan Hrvatske pa nisu dostupne hrvatskome pravosuđu.

Ovaj tragični događaj ostao je duboko urezan u srca svih Hrvata. Sjećanje na hrabre redarstvenike koji su položili svoje živote za slobodu svoje domovine živjet će zauvijek. Njihova žrtva neće biti zaboravljena.

Foto: Snimak zaslona/HRT- Youtube

Odgovori