Srpska turbofolk pjevačica Milica Pavlović napunila je dvoranu Zrinjevac u Osijeku .

Kultura Nove obavijesti Vijesti

U pulskom Domu sportova 25. ožujka trebali su nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, poznati turbo folk izvođači.

Gradonačelnik grada Pule bio je nedvosmislen i vrlo jasno zabranio na javnim objektima kojima upravlja Grad održavanje takve vrste glazbe.

Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće održavati i da mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada.– rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Nakon toga je organizator koncerta ustvrdio da mu je gradonačelnik Pule pijan “psovao srpsku majku” i govorio da “ne želi srpska smeća u svom gradu”. Što očekivati od Srpskih manipulatora nego li da će pokušati prikazati sebe kao žrtvu a Hrvate kao pijance i nasilnike? Stara fora ..iako jako kvalitetna, ali zastarijela, siguran sam da će gospodin Pupovac rado iskorositi ovo za svoj slavni Bilten.

Da se vratim na temu, .. pošto je pulski gradonačelnik zabranio turbofolk u Puli, organizatori su odredili da bi zamijenska dvorana bila u Osijeku .

Tim povodom na društvenim mrežama se oglasio i Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, koji je poručio kako se koncert neće održati u gradskom prostoru.
Na Facebooku profilu Radić je objavio: “Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi. Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti. Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku – ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti.
Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.
Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo”.

Ipak, jedno je reći, a drugo napraviti ..kako bi naši stari rekli, prije nego skočiš, reci hop! Samo nekoliko sati poslije izjave gradonačelnik Grada Osijeka Srpska turbofolk pjevačica Milica Pavlović napunila je dvoranu Zrinjevac u Osijeku.

Kako je moguće da gradonačelnik javno zabrani, a onda koncert ipak bude održan i to u dvorani Zrinjevac ?

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je odluku Pule i Osijeka o zabrani koncerata folk glazbe u gradskim dvoranama ocijenila normalnom, prirodnom i očekivanom.

Vlasnici prostora, u ovom slučaju Grad Osijek i Grad Pula, imaju puno pravo i odgovornost odlučiti kakve sadržaje žele dozvoliti u javnim prostorima. Mislim da je to normalna, prirodna i za mene očekivana odluka tih dvaju gradonačelnika” izjavila je ministrica tijekom obilaska kulturnih ustanova koje se obnavljaju na Gornjem gradu.

Međutim, Hrvatska nije zemlja u kojoj se cenzuriraju kulturni sadržaji, napominje resorna ministrica.

Te je objasnila „Svatko je slobodan u komercijalnom prostoru organizirati kakve god želi koncerte i takvih je koncerata svakodnevno u različitim hrvatskim gradovima”,

Portal emedjimurje.net.hr pokrenuo je anketu s pitanjem Podržavate li zabranu cajki u Hrvatskoj .

Odgovori