Središnji dio proslave Dana državnosti na Jarunu

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na 34. godišnjicu Republike Hrvatske, središnji dio proslave Dana državnosti obilježen je na Jarunu u Zagrebu, u zajedništvu državnih dužnosnika, hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije te brojnih građana.

Dan je započeo odavanjem počasti kod Spomenika domovini, gdje su vijenci položeni i svijeće zapaljene u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

U Crkvi sv. Marka služena je misa za Domovinu, koju je predvodio mons. Dražen Kutleša, nadbiskup Zagrebačke biskupije.

Na Trgu sv. Marka upriličena je Smjena straže Kravat pukovnije, dok je na Jarunu izložena oprema i tehnika Hrvatske vojske, policije, Civilne zaštite, vatrogasaca, Crvenog križa i Gorske službe spašavanja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je rad Uprave za zatočene i nestale, a braniteljske zadruge su izložile svoje proizvode i usluge.

Kulturno-umjetnički program obogatili su nastupi folklornih ansambala, klapa i mažoretkinja, a dan je bio ispunjen i pokaznim vježbama vojske i policije te letačkim programom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Proslava je završila naletima Rafalea i svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tijekom dana organizirana je i podjela vojničkoga graha te obroka koje je pripremila Udruga branitelja proizvođača Panonija, a cjelodnevni program obilježavanja Dana državnosti završio je svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Čestitajući svima Dan državnosti, tom je prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima, a posebno vizionaru, državniku, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu.

To je dan koji je našoj generaciji, generaciji koja pamti to vrijeme, toliko snažno i upečatljivo zacrtan i u nacionalnoj svijesti našeg naroda itekako prisutan. Zbog toga smo u posljednjoj izmjeni Zakona o blagdanima i spomendanima vratili 30. svibnja kao Dan državnosti, u znak zahvale svima onima koji su kroz povijest težili samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj i za buduće generacije kao jasna poruka koliko je važno imati svoju domovinu i koliko je važno čuvati ju”, izjavio je tom prigodom Tomo Medved.

Izvor : MHB Foto : Snimak zaslona

Odgovori