Srbija i dalje rehabilitira ratne zločince

Drugi svjetski rat Međuratno razdoblje Nove obavijesti Svijet Vijesti

Viši sud Republike Srbije rehabiitaro je ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, četničkog zapovjednika Nikolu Kalabića.

Kako javljaju srpski mediji, Viši sud je još 2017. donio odluku o rehabilitaciji, ali su zbog žalbe opet otvorili slučaj i sada je donesena konačna presuda.

Kalabić je bio jedan od najbližih suradnika četničkog vođe Draže Mihailovića, a njegove su jedinice poznate po brojnim zločinima nad civilima u Srbiji, posebno nad onima koji su simpatizirali partizanski antifašistički pokret.

Nikola Kalabić rođen je 20. prosinca 1906. godine u selu Podnovlje( kraj Doboja BiH)

Bio je jedan od najistaknutijih Mihailovićevih časnika, kojem se pripisuje odgovornost za veliki broj pojedinačnih i masovnih zločina širom Srbije ., koji su počinili pripadnici Zbora gorske garde pod njegovim zapovjedništvom, a u kojem je ubijeno najmanje nekoliko stotina ljudi

Vesna Dragojević, unuka Nikole Kalabića, pokrenula je postupak njegove rehabilitacije 2009. godine. Osnovni sud u Valjevu 2011 . u svojoj odluci odredio 19. siječnja 1946. godine ., kao datum Kalabićeve smrti. Rehabilitiran je odlukom Višeg suda u Valjevu u svibnju 2017. godine.  Ova je odluka donesena u svibnju 2018. godine . a Žalbeni sud je vratio na ponovno odlučivanje. 

Kalabića je nakon rata, u prosincu 1945. godine, uhitila OZNA. Potom je pristao surađivati s vlastima u hvatanju Draže Mihailovića.

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je odluku Višeg suda u Valjevu kojom je usvojen zahtjev za rehabilitaciju bivšeg zapovjednika Gorske garde Jugoslavenske vojske u domovini Nikole Kalabića.

Žalbeni sud je u priopćenju koje je prenijela Radio-televizija Srbije naveo da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da Kalabić nije surađivao s okupatorom te da je nedvojbeno utvrđeno da ne postoji pisani dokument koji regulira Kalabićevu suradnju s njemačkom vojskom.

Odluku Suda, prvostupanjsku odluku o rehabilitaciji, osudilo je više nevladinih udruga i stranaka, u Srbiji, uz ocjenu da je Kalabić “dokazani ratni zločinac i četnički komandant”, te da bi njegova rehabilitacija aktivno poticala povijesni revizionizam i negirala kolaboraciju četničkih snaga s Nijemcima, pišu portali u Srbiji.

Fotografija: Wikipedia

Odgovori