Spomenik žrtvama poginuloj djeci u ratu- Lidice ( Češka Republika)

Drugi svjetski rat Nove obavijesti Svijet Vijesti

Lidice Memorial, u organizaciji Ministarstva kulture Češke Republike, čuva trajno sjećanje na uništenje Lidice, koje su njemački nacisti sravnili sa zemljom, 10. lipnja 1942. godine.

U subotu 10. lipnja, bila je godišnjica zločina njemačkih nacista koji su prije 81, godinu, izvršili stravičan zločin na civilnim stanovništvom. Selo Lidice potpuno je bilo uništeno, sravnjeno, preorano. Od 105. djece ubijeno je njih 88.

Spomenik poginuloj djeci izradila je Marie Uchytilová. Izradu spomen-obilježja započela je 1969., a u ožujku 1989. završila je svoj umjetnički rad u gipsu. Umrla je 16. studenoga 1989., ne dobivši novce za svoj rad. Nakon njezine smrti, djelo je nastavio izrađivati njezin suprug  J. V. Hampl.

U proljeće 1995. godine došlo je do betonskog postavljanje boje obloženog mramornim blokovima izrađenim na označenom mjestu. Nakon toga došao je trenutak koji se dugo čekao. 30 djece u brončanom obliku vraća se majkama u Lidice. Od ljeta 1996. postavljeno je više kipova s različitim vremenom između svake instalacije. Posljednjih sedam otkriveno je 2000. Trenutno su 42 djevojčice i 40 dječaka ubijeni 1942.

U studenom 2010. ukraden je kip djevojčice koja se nalazila u prvom planu. S obzirom na znatan interes javnosti, otvoren je račun za prikupljanje financijskih sredstava za obnovu kipa. Na temelju toga bilo je moguće napraviti kopiju i instalirati je u prvobitni položaj.

Marie Uchytilová

17. siječnja 1924. – 16. studenoga 1989.

Marie Uchytilová djetinjstvo i studentske godine provela je u Pilsenu gdje je studirala kiparstvo profesora Otakara Waltera. Od 1945. do 1950. posjetila je Umjetničku akademiju u Pragu gdje je studirala kod profesora Otakara Španiela (medalja-skulptura). Nakon toga postala je profesorica kiparstva u posebnoj umjetničkoj školi u Pragu.

Stvorila je veliki broj plastike, portreta i medalja. Stvorila je kip Barunke za Česká Skalice, a njezin motiv jednog krunskog novčića žene koja je posadila potomstvo basswooda nekada je bila naša valuta koja se najduže koristila. Od 1969. godine kontinuirano radi na Spomeniku žrtava rata djece, prvom takve vrste u svijetu.

Umrla je neočekivano od srčanog udara večer prije 17. studenog 1989. godine.

Izvor: Lidice_memorial

Odgovori