Sjećanje na travanj 1993.: Ofenziva Armije BiH na Središnju Bosnu

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Sredinom travnja 1993. godine, neposredno nakon potpisivanja Vance-Owenovog sporazuma o miru u BiH, dogodila se ofenziva tzv. Armije BiH na Središnju Bosnu. Ovaj događaj ostao je zabilježen kao jedan od najmračnijih dana u povijesti regije.

Prema izvještaju Operativne zone HVO-a SB za 15. travnja 1993., muslimanske snage su u ranim jutarnjim satima napale Vitez, Busovaču, Zenicu, Kakanj, Fojnicu, Kiseljak i druge gradove. Napadnuti su i civilni objekti, uključujući zgradu Zapovjedništva OP SB, zgrade Općine i Poštu.

U Zenici su napadnuti Čajdraš i Podbriježje, a nad hrvatskim pučanstvom izvršen je masakr. Uhićeno je 424 bojovnika HVO-a, a 505 Hrvata zarobljeno je u zeničkom KPD-u. Od takvog maltretiranja preminuo je Slavko Miletić, predsjednik HDZ-a Zenica.

Iz Zenice je protjerano 15 tisuća Hrvata, a kroz 25 logora, od kojih su najzloglasniji bili „Muzička škola“ i „KPD Zenica“, prošlo je 1986 Hrvata. Svirepo je ubijeno 48 civila, poginulo 78 vojnika HVO-a i ubijeno je šestoro djece.

Svirepo je ubijeno 48 civila, poginulo 78 vojnika HVO-a i ubijeno je šestoro djece, a nakon progona, brigade HVO-a Zenice, izbjegle su, uglavnom u Vitez, i nastavile braniti Lašvansku dolinu. Tog dana trajao je i napad na grad Vitez, kao i na Busovaču, dijelove Kaknja, Fojnice, Kiseljaka, uz neprekidno granatiranje Novog Travnika.

Dok se sjećamo ovih tragičnih događaja, ne smijemo zaboraviti lekcije koje smo naučili i nastojati izgraditi bolju budućnost za sve.

Odgovori