Sjećanje na osam hrabrih vitezova

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Danas, 19. lipnja 1993. godine, prisjećamo se hrabrih vojnika i njihove nesebične žrtve na planini Bokševci u rajonu Drenovnjaka. U vrijeme potpisanog primirja, sudbina je okrutno spojila dvije suprotstavljene strane: pripadnike 4. bojne HVO Posušje i diverzantsku skupinu 45. brigade Muslimansko-bošnjačke “Armije RBiH”.

Minobacačka grupa 4. bojne HVO Posušje, bez minobacača, izlazila je na položaje u Bokševici. Nažalost, taj dan su ih dočekali “Seidovi tigrovi” iz Neretvice 45. brigade “Armije RBiH” , odjeveni u odore i sa oznakama HVO-a, predstavljajući se kao mještani. Pripadnici HVO-a nisu slutili opasnost i upali su u zasjedu.

U tom mučkom napadu, osam hrabrih vojnika izgubilo je živote: Jadranko Šarac, Josip Petrović, Stjepan Kraljević, Žarko Pejić, Stipan Polić, Branko Crnogorac, Marinko Bešlić i Darko Ramljak. Petorica drugih su ranjena: Ivan Šarić, Marinko Tomić, Žarko Šimović, Mijo Boban i Josip Ostojić.

Neka njihova hrabrost i žrtva nikada ne budu zaboravljeni. Neka njihova imena ostaju urezana u našu povijest kao simbol domoljublja i odanosti. 

Odgovori