Sjećanje na generala Tomislava Rolfa

Drugi svjetski rat Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

General Tomislav Rolf, istinski hrvatski ratnik i rodoljub, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske. Rođen 17. travnja 1899. u Petrinji, Rolf je služio u austrougarskoj vojsci do 1918. godine. Između dvaju svjetskih ratova bio je aktivan u domoljubnim organizacijama Hrvatski junak i Hrvatski skaut.

Nakon uspostave hrvatske države, postao je častnik HOS-a. Godine 1942. bio je na pritisak Talijana lišen čina i demobiliziran jer je na jednom primanju u talijanskom poslanstvu omalovažio talijansku vojsku i oštro kritizirao njihovu suradnju s četnicima. Nakon kapitulacije Italije, vraćeni su mu čin i položaj te je već 1943. promaknut u generala.

General Rolf odlikovan je kao poručnik Austrougarske vojske od 1. svibnja 1917., srebrnom medaljom za hrabrost II. stupnja i medaljom za ratne zasluge. U NDH je odlikovan vojničkim redom Željeznog trolista IV. stupnja s hrastovim grančicama.

General Rolf predvodio je kolonu hrvatskih izbjeglica koja je krenula 50-ak kilometara sjeverozapadno od Bleiburga, prema gradiću Wolfsbergu. U Austriji ga zarobljavaju Britanci. Kad je shvatio da njega i ostale Hrvate britanski častnici na prievaru žele izručiti partizanima, general Rolf svojim je vojnicima savjetovao da se ne predaju partizanima, nego da pokušaju pobjeći i skriti se.

Nažalost, 19. svibnja 1945. izvršio je samoubojstvo kod gradića Lawamünda, neposredno uz granicu. Ispio je otrov i umro na putu do bolnice. Otrov je ispila i njegova supruga, ali je u bolnici u Wolfsbergu spašena.

Prije nego što si je oduzeo život, da ne bude izručen jugoslavenskim partizanima, hrvatski general Tomislav Rolf je uzviknuo: “Hrvatska, moja draga domovina, propala je!

General Rolf pokopan je na vojnom dijelu groblja u Wolfsbergu blizu Bleiburga, a članovi PBV-a Alojz Halužan, Sulejman Hrle i Andrija Rohaček odlučili su mu podići nadgrobni spomenik. Na tom groblju počivaju posmrtni ostatci 301 vojnika, od kojih je 30-ak Hrvata, bivših hrvatskih vojnika i časnika.

Na dan 16. svibnja 2014. dvojica članova Počasnog bleiburškog voda postavili su sliku generala Rolfa na njegov nadgrobni spomenik, tako da je general Rolf ujedno i prvi Hrvat na tome groblju koji je dobio i sliku na spomeniku.

Neka mu je vječna slava i hvala.

Odgovori