Sigurnosne ukrajinske službe potvrdile identitet vojnika koji je pogubljen nakon što je izgovorio “Slava Ukrajini”.

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Istražitelji Službe sigurnosti utvrdili su da je ukrajinski vojnik koji je upucan nakon izgovora “Slava Ukrajini!” bio snajperist 163. bataljuna 119. zasebne brigade TRO Černigovske oblasti, Oleksandr Igorovič Matsijevski.

Herojeve podatke bilo je moguće konačno potvrditi nakon niza istražnih radnji, koje su uključivale komunikaciju s rodbinom i rodbinom pokojnika, kao i obradu foto i video materijala. 

Osim toga, SBU je dobio zaključak forenzičkog pregleda portreta, koji je potvrdio da je vojnik na videu upravo Oleksandr Matsievskyi.

Ovo je pravi Heroj koji je i suočen sa smrću cijelom svijetu pokazao što je ukrajinski karakter i nesalomljivost. To su branitelji koji danas brane našu zemlju, što znači da će neprijatelj sigurno biti poražen. Zato što se Velika pobjeda Ukrajine sastoji od herojskih djela ljudi kao što je Oleksandr Macievsky. Slava heroju! Slava herojima! Slava Ukrajini!” – istaknuo je načelnik SBU-a Vasyl Malyuk.

Oleksandr Matsievskyi pozvan je na služenje vojnog roka u ožujku 2022. Od kraja prosinca smatrao se nestalim u blizini naselja Krasna Gora u Donjeckoj oblasti. 

Kako je SBU uspio utvrditi, Oleksandr Matsievsky je upucan 30. prosinca 2022. godine. Njegovo tijelo vraćeno je kući u veljači 2023. 

Trenutno SBU poduzima opsežne mjere za identifikaciju ruskih vojnika koji su počinili ovaj zločin. Predistražni postupak provodi se prema članku 438. Kaznenog zakona Ukrajine (kršenje zakona i običaja ratovanja). Mjere se provode pod procesnim vodstvom Ureda glavnog tužitelja.

(ssu.gov.ua)

Odgovori