Saborska oporba predlaže četverogodišnji mandat za pročelnike lokalnih jedinica

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 13. lipnja 2024. – Dio saborske oporbe u četvrtak je u raspravi o izmjenama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi izrazio stav da bi se pročelnici u lokalnim jedinicama trebali imenovati na mandat od četiri godine, odnosno dolaziti i odlaziti s gradonačelnicima.

Pročelnici bi trebali dolaziti i odlaziti zajedno s gradonačelnicima, načelnicima i županima, kazala je tijekom saborske rasprave Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Isto mišljenje ima i Miro Bulj (Most). „Ključni pročelnik u gradu Sinju bio je moj protukandidat na izborima, a kada sam pobijedio na izborima zaključao mi je vrata i otišao na porodiljni te pisao priopćenja protiv mene”, iznio je Bulj svoje iskustvo kao gradonačelnik Sinja.

Drži da treba zakonski propisati da pročelnici budu lokalni dužnosnici, na mandat u trajanju od četiri godine, te omogućiti gradonačelnicima da izaberu pročelnike odnosno tim s kojim će surađivati.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Sanjin Rukavina pojašnjava da je zakonom jasno definirao da se pročelnici biraju na temelju javnog natječaja na neodređeno vrijeme .”Smatra se da najviši rukovodeći službenici u lokalnim jedinicama trebaju biti profesionalci”, rekao je.

S njim se složio Zoran Gregurović (HDZ) istaknuvši kako je danas teško naći kvalitetne ljude za rad u lokalnoj samoupravi. „S mandatom od četiri godine neće se moći dovesti kvalitetan kadar”, kazao je.

Natašu Tramišak (HDZ) zanimalo je koliko se lokalnih jedinica funkcionalno spojilo. Povezalo se 208 lokalnih jedinica, što se tiče zajedničkih službenika 62 , zajedničkih upravnih odjela 26 a što se tiče poslova trgovačkih društava i zajedničkih ustanova 120 jedinica lokalne samouprave, naveo je Rukavina.

To je premali broj, ocijenila je Dalija Orešković (DOiSIP) ustvrdivši da bi  broj lokalnih jedinica od ukupno 576 trebao smanjiti na jednu petinu.

Nadovezala se Marijana Puljak (Centar) tvrdeći da 60 posto općina i gradova ne pruža ni jednu javnu uslugu i kada bi se ukinule nitko od građana to ne bi primijetio.

Izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi , uz ostalo, propisuju da se umirovljenik koji ima manje od 67 godina života može primiti u službu na određeno vrijeme radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao do polovice punog radnog vremena.

Izmjenama se uređuju i radno-pravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezane, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice ako se ne položi.

(Hina) Foto: Ilustracija/arhiv

Odgovori