Rođendan dr. Franje Tuđmana: Sjećanje na život i naslijeđe prvog predsjednika Hrvatske

Domovinski rat Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas, 14. svibnja, obilježavamo rođendan dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske. Rođen u zagorskom mjestu Veliko Trgovišće, Tuđman je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

Od ranih dana, Tuđman je pokazao snažnu privrženost svojoj domovini. Sudjelovao je u antifašističkom partizanskom pokretu, a kasnije je postao istaknuti član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske. Nakon rata, nastavio je svoju karijeru u vojsci, postigavši čin generala prije nego što je napustio aktivnu vojnu službu.

Tuđman se nije samo istaknuo na vojnom polju. Bio je i cijenjeni znanstvenik, autor brojnih radova iz područja povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti, te filozofije povijesti i međunarodnih odnosa. Njegova knjiga “Rat protiv rata” iz 1957. godine, koja se bavi povijesnim i vojnoteorijskim temama, smatra se klasičnim djelom u svom području.

Međutim, Tuđmanov najveći doprinos leži u njegovoj političkoj karijeri. Nakon što je 1989. godine u Jugoslaviji dopušten pluralizam, Tuđman je osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu i izabran je za njenog predsjednika. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, Tuđman je proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske.

Kao hrvatski domoljub, pamtimo i njegov pokušaj da službena zastava Republike Hrvatske bude povijesna zastava crven-bijelo-plavi sa “šahovnicom” u sredini, s početnim bijelim poljem. Pritiskom zapadnih zemalja i SAD-a, optužujući Tuđmana da pokušava relativizirati NDH, Tuđman je ipak prebacio na crveno početno polje, što je i danas kod domoljuba predmet rasprava, obzirom da mnogo stariji hrvatski povijesni dokumenti bilježe povijeni grb sa početnim bijelim poljem pa se to početno bijelo polje ne može vezati isključivo sa NDH.

Kao vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga, Tuđman je predvodio vojne operacije koje su rezultirale oslobođenjem okupiranih područja Hrvatske. Bio je supotpisnik Daytonskog sporazuma, a 1998. godine završila je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državni sustav Republike Hrvatske.

Dr. Franjo Tuđman preminuo je 10. prosinca 1999. godine, ali njegovo naslijeđe živi dalje. Na današnji dan, sjećamo se njegovog života i doprinosa stvaranju samostalne, demokratske, moderne, europske Republike Hrvatske. Njegova vizija i predanost hrvatskom narodu ostaju inspiracija za buduće generacije.

Odgovori