Republikanski guverner Mississippija Tate Reeves zabranjuje transrodnim maloljetnicima pružanje hormonske terapije i kirurške zahvate.

Najave Nove obavijesti Svijet Vijesti

Transrodni maloljetnici u Mississippiju više ne mogu primati skrb koja potvrđuje spol u državi nakon što je njezin republikanski guverner u utorak potpisao zakon kojim se zdravstvenim djelatnicima zabranjuje pružanje hormonskih tretmana i kirurških zahvata.- piše CNN.

Skrb koja potvrđuje spol medicinski je nužna skrb utemeljena na dokazima koja koristi multidisciplinarni pristup kako bi pomogla osobi da prijeđe s dodijeljenog spola – onog koji je osoba određena pri rođenju – na svoj potvrđeni spol – spol po kojem se želi znati.

Mississippijeva zabrana – koja je stupila na snagu odmah nakon što ju je Reeves potpisao – zabranjuje propisivanje i primjenu lijekova koji blokiraju pubertet i međuspolnu hormonsku terapiju kod pacijenata mlađih od 18 godina i zabranjuje operaciju povezanu s rodnom tranzicijom. Zakon također onemogućuje ljudima da se “svjesno uključe u ponašanje koje pomaže ili podupire provedbu ili poticanje postupaka rodne tranzicije” na maloljetnike.

Svakom zdravstvenom djelatniku za kojeg se utvrdi da krši zabranu bit će ukinuta dozvola za bavljenje medicinom u državi, prema zakonu, koji također daje ljudima koji “tvrde stvarno ili ugroženo” kršenje zabrane pravo na podnošenje građanskih tužbi protiv “protiv bilo koje ustanove, pojedinca ili entiteta” zbog kršenja njegovih odredbi. Zastara za podnošenje takvih tužbi je 30 godina.

Na kraju dana ovdje postoje dvije pozicije. Jedan govori djeci da su lijepi takvi kakvi jesu. Da mogu pronaći sreću u vlastitom tijelu. Drugi im kaže da bi trebali uzimati lijekove i rezati se skupim operacijama kako bi pronašli slobodu od depresije. Znam na čijoj sam strani“, rekao je Reeves u priopćenju objavljenom u utorak.

Ranije ovog mjeseca Južna Dakota donijela je sličnu zabranu zdravstvene zaštite, a Utah ju je u siječnju stavila u svoje knjige. Alabama, Arizona i Arkansas također su donijeli zabrane skrbi koja potvrđuje spol posljednjih godina, iako su dva od njih privremeno blokirana od strane saveznih sudova.

Odgovori