Raveno Čuvalo, prvi ubijeni zagrebački civil nema spomen ploču niti ulicu u Zagrebu

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Rat koji je zahvatio Hrvatsku 91 godine, prelio se na ulice glavnog grada. Pokretanje oklopnih vozila u vojarni “Maršal Tito” bilo je jasno upozorenje: Jugoslavenska narodna armija (JNA) pripremala se za izlazak tenkovima. No, građani Zagreba nisu sjedili skrštenih ruku.

Popularna “Maršalka” bila je jedna od najvećih vojarni u Hrvatskoj, ujedno regionalni centar 5. Vojnog Okruga i 10. Korpusa, te manjih potpornih jedinica, samim time i velika prijetnja Zagrebu.

U dramatičnom događaju koji se dogodio 2. srpnja 1991., je svima poznata vojarna “Maršal Tito”, ili poznatija kao “maršalka”, postala je poprište sukoba između građana i vojnih snaga. Vojarne, smještene odmah do novozagrebačkog naselja Travno, bile su najveće vojarne JNA u Zagrebu.

Sukob je eskalirao oko 17 sati kada se pred vojarnom okupilo oko dvije tisuće Zagrepčana. Njihov cilj bio je spriječiti izlazak kolone tenkova i oklopnih transportera iz vojarne. Nakon pola sata, kolona je krenula iz vojarne, a okupljeno mnoštvo počelo je kamenovati vozila. Osim kamenja, letjeli su i “molotovljevi kokteli”, a neki su građani pokušali zaustaviti kolonu JNA koristeći svoje automobile.

Most mladosti i Most slobode bili su minirani, a improvizirane zapreke postavljene su na ulicama.

Unatoč naporima građana, veći dio kolone ipak se probio do Mosta mladosti. Tamo su ih dočekali prepriječeni kamioni i cisterne, kao i pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde. Ubrzo su se sa svih strana čuli pucnjevi. Na mostu udaljenom 500 metara trajao je pravi rat.

Vojska je pucala u zrak, a u sukobu su poginuli mladi ročnici JNA Zoran Mirković (r. 1972.) i Halil Cucak (r. 1972.), dok je Zvezdan Antić (r. 1973.) preminuo od posljedica ranjavanja dva tjedna kasnije, i civil Raveno Čuvalo. Bio je to prvi civilni zagrebački žrtva Domovinskog rata.

Raveno Josip Čuvalo rođen je 6. kolovoza 1958. u Dobravi kraj Radovljice u Sloveniji. Bio je Hrvat, rimokatolik. Najstariji od troje djece u obitelji oca Kamila iz Ljubuškog i majke Ljerke iz Ludbrega. Nećak je hrvatskog publicista Ante Čuvala. U Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, a bio je apsolvent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Radio je kao službenik u Kemoboji. Svirao je glasovir i kontrabas te izvrsno pjevao, dugo godina bio je član zbora Ivan Goran Kovačić. Volio je prirodu, posebice životinje. Sa suprugom Miljenkom imao je sina Marija.

Posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika Hrvatske vojske. Pokopan je na zagrebačkom groblju Miroševac uz sprovodne obrede koje je predvodio fra Berislav Mikulić. U ime HDZ-a od njega se oprostio Neven Jurica, a u ime Hrvatske kršćanske demokratske unije dr. Marko Veselica.

Danas, dok šetamo zagrebačkim ulicama, možemo se prisjetiti hrabrosti građana koji su zaustavili tenkove i branili svoj grad. Neka imena ne zaboravimo, jer su oni postali simbol otpora i hrabrosti u najtežim trenucima.

Izvorni autori: Borna Marinić / Hrvatska katolička mreža – Snježana Vučković/Dnevno.hr

Foto: Domovinski rat

Pisao: Dražen Jurmanović

Odgovori