vrbica,opcina zavidovici bih

Ratni zločin Bošnjaka nad Hrvatima u selu Vrbici, općina Zavidovići

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice VijestiKako je rat ulazio na prostore Bosne i Hercegovine tako su se počeli nizati i ratni zločini, najviše protiv civilnog stanovništva. Ratni sukob između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka, započeo je u jesen 1992. godine, a tijekom muslimanko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima.

Jedan od zločina protiv civilnog stanovništva, dogodio se na današnji dan, 10. rujna 1993. godine.

Bošnjačko-muslimanske postrojbe su 10. rujna 1993, godine počinile zločin u Vrbici, općina Zavidovići. Armija BIH izvela je topnički napad na Vrbicu, pri čemu je smrtno stradalo 6 osoba, Hrvata, a 14 ih je ranila. Još dvoje Hrvata ubijeno je iz pješačkog naoružanja.

 Ono što se treba naglašavati, da ni jedan ratni zločin nema opravdanja i svaki ratni zločin zaslužuje najoštriju osudu, svaki zločin je zločin i od svakog normalnog čovjeka mora biti osuđen

Ratne zločine činili su sve sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, ali one zločine koji su počinjeni nad Hrvatima se negira i prešućuje.

U sukobu Armije BiH i HVO-a u ratnim zločinima je ubijeno oko 1600 Hrvata, od kojih su 1088 bili civili. Za 331 logor, od kojih je samo na području Središnje Bosne bilo čak 238, i kroz koje je prošlo skoro 15.000 Hrvata, od kojih 10.000 civila i 5.000 vojnika, i u kojima su zatvarani i najokrutnije mučeni muškarci, žene i djevojke silovane i ubijani hrvatski civili i zarobljeni vojnici, bošnjački politički predstavnici kažu da su to bili samo sabirni centri, čime ne samo da umanjuju hrvatsku žrtvu, već joj se javno izruguju. U ovim logorima ubijeno je 662 Hrvata”, navodi Odjel za branitelje HVO-a i Domovinskog rata Glavnog vijeća HNS BiH.

Ono što se mora znati da niti za jedan ratni zločin počinjen nad Hrvatima nikada nitko nije procesuiran, niti osuđen . Da bi bilo još bolnije, zločini kao da se nisu dogodili, jer se oni negiraju i prešućuju i na taj način obezvrjeđuju toliku žrtvu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Inače. zbog učestalih granatiranja, okupacija, likvidacija, iz Lašvanske dolina izbjeglo je oko 66.000 Hrvata, a s područja pod kontrolom Bošnjaka, protjerano je oko 170.000 tisuća ljudi.

 U BiH blizu 15.000 Hrvata je bilo zatočeno u 331. logoru Armije BiH, 10 tisuća civila i 5.000 vojnika. U tim logorima su ubijene 623 osobe. Ovi podaci se rijetko spominju i zločinci nisu kažnjeni!

Odgovori