Prvi veteranski centar u Hrvatskoj otvoren je 10. lipnja 2022. godine u Šibeniku.

Nove obavijesti Vijesti

Prvi korisnici, njih 30, koristili su uslugu ovoga Veteranskog centra krajem srpnja i početkom kolovoza 2022. godine, a druga skupina bila je dvostruko veća. Kada se broj djelatnika i stručnog osoblja poveća, povećat će se broj korisnika u skupini. Veteranski centar Šibenik ima 142 ležaja, a pored toga i brojne sadržaje i usluge koje će moći koristiti više od 2.500 korisnika tijekom godine. Njegova namjena je da bude korišten tijekom cijele godine u svrhu boravka hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Određeni broj soba u prizemlju u potpunosti je prilagođen za boravak sto postotnih invalida.

Veteranski centar – Šibenik

U veteranskom centru trenutno je zaposleno 16 djelatnika, a za još 15 osoba Ministarstvo je otvorilo javni natječaj. U šibenskom veteranskom centru korisnici mogu koristiti fizikalnu terapiju ( magnet, Elektro-terapija, ultrazvučnu masažu i razne druge potrebite terapije), a korisnicima su na raspolaganju i 4 kineziologa koji stručno vode teretanu i uključuju korisnike u individualne i grupne vježbe, kao i u pravilan rad na spravama.

U Veteranskom centru Šibenik nalazi se i bazen sa hidro masažom u kojemu korisnici mogu raditi terapijske vježbe s hidro masažom pod nadzorom i uz stručnu pomoć kineziologa. U svakom trenutku prisutna je i medicinska sestra i njegovateljica.

Veteranski centar posjeduje i dvorišni dio u kojem su smještena igrališta ( nogometno, košarkaško, tenisko igralište i boćalište). Centar ima dva kata na kojima su raspoređene sobe korisnika i uglavnom svaka soba ima dva ležaja i balkon. Sobe su opremljene modernim televizorima i klima uređajima, te novim, suvremenim kupaonicama. Na svakom katu (prvom i drugom) postoji praonica koja je na raspolaganju korisnicima u kojoj se nalaze po dvije perilice i sušilice, te pegla na paru. Čajna kuhinja je otvorena za sve korisnike, a u njoj je smješten hladnjak, zamrzivač, mikrovalna pećnica, kuhinja sa indukcijskom pločom za kuhanje i kuhalo za vodu.

Korisnicima su osigurana tri (3) obroka dnevno: doručak, ručak i večera, a putem javnog natječaja u travnju ove godine za obavljanje te uslugu u Veteranskom centru izabran je Pleter- Usluge d.o.o.

Dakle, ovo je u potpunosti novi i moderan objekt, koji ima sve odlike modernog hotela, usudio bih se reći hotela s 5 zvjezdica, koji je na raspolaganju hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Boravak je organiziran na način da se korisnicima nude razni sadržaji tijekom dana i to od jutarnje tjelovježbe, vježbe u teretani uz kineziologa, terapije uz fizijatre, te vježbe u bazenu.

Osim navedenoga jednom tjedno organizirani su izleti autobusom i brodom i to obilasci kulturnih znamenitosti grada Šibenika uz turističkog vodiča, posjet nacionalnim parkovima Krka i Kornati i slično.

Imajući u vidu da je djelovanje i rad centra tek u početku svoga razvoja, te da se određeni sadržaji i aktivnosti tek ustrojavaju, centar pokazuje visok stupanj organiziranosti, prihvaćanja sugestija korisnika, te je u tom smislu istome osiguran sve bolji organizacijski i uslužni napredak i razvoj. Zaposlenici su iznimno uslužni i ljubazni uz jedan individualni pristup svakome korisniku.

Jedini uočeni nedostatak, koji se vrlo lako može otkloniti, je nedostatak Hrvatskog barjaka na ulazu u Veteranski centar Šibenik.

Tijekom boravka uočio sam ovaj nedostatak, a na upit koji su razlozi tome nisam dobio konkretan odgovor. Na moje pitanje kada će biti postavljen nisu nisu znali odgovoriti.

Dakle, Veteranski centar koji je namijenjen za Hrvatske branitelje, nema izvješenu Hrvatsku zastavu. Doduše Hrvatska zastava postavljena je kod recepcije, no nije vidno istaknuta ispred ulaza ili na dvorištu pored spomenika, a što je bilo za očekivati i što bi uvelike podiglo cijeli vizualni i emotivni doživljaj Veteranskog centra koji je namijenjen za boravak hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Moja pretpostavka je da nitko nije smatrao baš nužnim izvjesiti Hrvatsku zastavu, pa se iz tog razloga nije ni postavila.

U ovaj šibenski Veteranski centar Ministarstvo hrvatskih branitelja uložio je gotovo 84 milijuna kuna, od čega 76,2 milijuna kuna za izgradnju i 7,7 milijuna kuna za opremanje centra. Uskoro se očekuje otvaranje i Veteranskog centara u Sinju, a potom i u Daruvaru i Petrinji, za što je osigurano sveukupno 339 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kada sva četiri centra budu otvorena, imat će zajednički kapacitet s ukupno 620 ležaja i moći će primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika višednevnih ili dnevnih programa.

Kome se treba javiti za korištenje Veteranskog centra, odnosno za ostvarenje prava na boravak u istome?

Skinuti zahtjev na linku dolje

Zatim, ispuniti ga i uz ostalu potrebnu dokumentaciju:

  1. presliku osobne iskaznice
  2. potvrdu o zdravstvenom stanju od liječnika obiteljske medicine na kojoj se nalazi popis dijagnoza s MKB kodom i nazivom dijagnoza i
  3. medicinsku dokumentaciju koju posjedujem 

Poslati na adresu :

DOM HRVATSKIH VETERANA

PARK STARA TREŠNJEVKA 4 10000 ZAGREB 

Odgovori