Promocija knjige “Groblje Hrvatskih vojnika na Mirogoju, Zagreb 1941-1945′

Drugi svjetski rat Hrvatska Povijest Kultura Nove obavijesti Vijesti

Danas u Pastoralnom centar Vikarijata u Osijeku (Strossmayerova 58), a u organizaciji udruge ratnih veterana “HRVATSKI DOMOBRAN” ogranak Osijek, održana je promocija knjige ” Groblje Hrvatskih vojnika na Mirogoju, Zagreb 1941-1945″. Uz autore Vladimira Geigera, Pere Šole i Marka Krznarića, sudjelovali su i recenzent knjige dr.sc Zlatko Hasanbegović i ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest, dr.sc. Gordan Ravančić.

Knjiga opisuje odnos komunističkih vlasti do raspada SFR Jugoslavije prema 1945./1946. uklonjenim i prikrivenim grobljima i grobovima “okupatora”i “narodnih neprijatelja” poginulih 1941. – 1945.u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u poraću umrlih u zarobljeništvu.

Između ” prava na grob” i “političke rehabilitacije” . Obnavljanje sjećanja na uklonjena i prikrivena groblja i grobove ” okupatora” i “narodnih neprijatelja” poslije raspada SFR Jugoslavije.

Iz arhiva su izvučene zapovjedni Ministarstva unutarnjih poslova Narodne Republike hrvatske u Zagrebu, u kojima stoji ” da se odmah bez ikakvog izgovora ukloni i sravni grobove fašističkih okupatora na ovom području i o učinjenom obavijesti ovaj odjel”.

Predsjedništvo biskupskih konferencija u Zagrebu (Broj:73/BK) uputilo je 18.kolovoza 1945. pismo predsjedniku NRH;

Gospodine predsjedniče,

Stižu mi vijesti iz Varaždina, Zagreba i drugih mjesta, da se po nečijem nalogu niveliraju grobovi Ustaša i Nijemaca, uklanjaju križevi sa njihovih grobova po katoličkim grobljima, ne pitajući ni crkvene vlasti ni rodijaka pokojnika.

Ovo je kulturni škandal prvog reda. Vi ste, gospodine pretsjedniče, pravnik, pa će vam biti bez sumnje poznato, što pogansko rimsko pravo sudi de laesione sepulcri . Zar smo pali ispod pogana? Ja kao pretstavnik Katoličke crkve energično protestiram protivv ovoga divljanja i molim Vas, da izdate hitne naloge , da se poštuju katolička groblja. Na grobljima nema više prijatelja ni neprijatelja, partizana ni ustaša ni Nijemaca ni Slavena. Na grobljima su samo mrtvi, koji čekaju zadnji pravorijek vječnog Suca, koji će ih suditi samo po tome, kakvi su bili ljudi, da li su vršili Njegove zapovijedi ili ne, a ne po stranačkim pripadnostima ili nacionalnim.

Ja se nadam, da ćete izdati najhitnije naloge u toj stvari, da ne budem prisiljen javno upozoriti narod na obeščašćivanje naših groblja.

U potipisu , nadbiskup Alojzije Stepinac

Da se podsjetimo kako je Saborski Odbor za ratne veterarane, prošle godine, većinom glasova podupro zaključak o uređenju vojnog groblja vojnika NDH 1941.- 1945. na zagrebačkom groblju Mirogoj.

“Potpuno je neprihvatljivo da ustaše i domobrane nazivamo hrvatskim vojnicima jer je to, među ostalim, i protuustavno”,

Katarina Peović iz Radničke fronta protivila se takvoj odluci .

Također se trebamo podsjetiti, kako je zagrebačka gradska Skupština odobrila da iz proračuna za 2022. izdvoji 2 milijuna i 400.000 kuna, bez PDV-a, za memorijalno groblje vojnicima koji su se borili za NDH. Za uređenje memorijalnog groblja ove godine je osigurano 950 tisuća kuna za građenje i narednih 50 tisuća kuna za stručni nadzor.

No, kako je naveo smijenjeni pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Dinko Bilić, “s obzirom na donesenu odluku o mjerama štednje odnosno odluku o obustavi postupaka javne nabave za realizaciju je potrebno, nakon izmjene Plana nabave, ishoditi pisanu suglasnost gradonačelnika Tomaševića za pokretanje navedenih postupaka.”

Odgovori