Promjene i izazovi višestranačja u Hrvatskoj

KOLUMNA Nove obavijesti Politika Vijesti

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, Hrvatska je svjedočila značajnim političkim promjenama koje su uslijedile nakon propasti komunističkog bloka u istočnoj Europi. Uvođenjem višestranačkog sustava, Hrvatska je krenula putem demokracije i liberalizacije. Prva stranka koja je osnovana na ovim prostorima bila je Hrvatski socijalno-liberalni savez (HSLS), utemeljen 20. svibnja 1989. godine. Slijedila je Hrvatska demokratska zajednica, osnovana 17. lipnja iste godine.

Ivica Račan, zamijenivši Stanka Stojčevića na čelu Saveza komunista Hrvatske, odigrao je ključnu ulogu u procesu višestranačja, donoseći amandmane koji su omogućili slobodu političkog udruživanja i izražavanja.

Međutim, nakon tri desetljeća, višestranačje se suočava s izazovima. Dominacija jedne stranke i nedostatak pravednog izbornog sustava dovode do pitanja o kvaliteti demokratskog života u zemlji. Postavlja se pitanje kako uspostaviti ravnopravniji izborni model.

Za početak, nužna je reforma izbornog sustava. Ograničavanje mandata zastupnika na dva puta po četiri godine moglo bi biti korak prema većoj odgovornosti i moralnosti u politici. Također, potrebno je adresirati problem prelaska zastupnika iz jedne stranke u drugu, što se smatra izdajom povjerenja birača.

Političke elite moraju služiti narodu, a ne vlastitim interesima. To uključuje i pravedniji izborni sustav za nacionalne manjine, gdje trenutni model omogućava zastupnicima s nekoliko stotina glasova ulazak u Sabor, dok drugima trebaju tisuće.

Mladi napuštaju Hrvatsku zbog politika koje favoriziraju stariju populaciju na štetu mlađih generacija, što dugoročno vodi uništenju društvene strukture i identiteta. Potrebno je raditi na novom modelu izbornog zakonodavstva koji će osigurati pravednost i jednakost za sve građane Hrvatske.

Kako dalje? Reforma izbornog sustava i zakonodavstva mora biti prioritet. Ograničavanje mandata i osiguravanje da političke elite budu u službi naroda, a ne osobnih interesa, ključni su za izgradnju pravednijeg društva. Samo tako možemo osigurati da Hrvatska ostane zemlja koja njeguje demokratske vrijednosti i pruža jednake mogućnosti svim svojim građanima.

Foto: snimak zaslona/ilustracija

Odgovori