Program ” Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu”.

Domovinski rat Najave Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Iz Grada Vukovara oglasili su se u ponedjeljak 6. studenog, kako je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023., čiji je predsjednik gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, na posljednjoj sjednici održanoj 27. listopada usvojio Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023., koji će se odvijati pod sloganom „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“.

Program dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 2023
Program dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 2023

Program obilježavanja 32. obljetnice vukovarske tragedije započinje u petak, 10. studenog 2023. godine, a sastoji se od tradicionalnih manifestacija i događaja kulturnog i edukativnog karaktera, ali i nekih novih sadržaja.

Središnji komemorativni program započinje 17. studenog u 19:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“. Vukovarsko svećenstvo i Klapa „Sveti Juraj“ HRM tradicionalno će predvoditi molitvu te će se paliti svijeće.

Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ započinje 18. studenog u 10:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar. Program je u izvedbi Klape „Sv. Juraj“ HRM, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa.

Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja.

Već četvrt stoljeća ovaj komemorativni skup, koji je ujedno i jedini živi spomenik žrtvi Domovinskog rata, raste i razvija se zahvaljujući vukovarskim braniteljskim udrugama, svećenstvu, gradskim tvrtkama i institucijama te Gradu Vukovaru.

U 10:30 sati Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar krenuti će ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, nakon čega će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca.

U 12:30 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biti će služena sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu. Misu predvodi nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

19. studenog obilježiti će se žrtva Borovo naselja za Domovinu, a 20. studenog u 9 sati odat će se počast žrtvama srpskih koncentracijskih logora Veleprometa i Ovčare, ispred Spomen-ploče u Dvorištu “Velepromet” u ulici Sajmište 132 u Vukovaru. Nakon toga u 10,30 sati, održat će se prigodni program u sklopu 16. mimohoda “Vi ste naš ponos.- mi smo vaša snaga”, kod spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari. U večernjim satima, u 17,30 sati, odat će se počast na posljednju predaju Borova naselja .

Izvor: Grad Vukovar

Odgovori