Preminuo je prvi zapovjednik 106. brigade ZNG RH, brigadir Eduard Bakarec

Nove obavijesti Vijesti

Brigadir u miru, Eduard Bakarec rođen je 3. listopada 1936 godine, od oca Mihovila. Preminuo je danas 17. prosinca 2023. godine., u 13 sati.

Jedan je od zaslužnijih za obranu Osijeka u Domovinskom ratu.

Eduard Bakarec početkom rata u Hrvatskoj, kao pričuvni major JNA, postaje prvi zapovjednik 106 brigade ZNG RH, a u studenom 1991. godine postaje zapovjednikom obrane grada Osijeka. Smijenjen je 7. prosinca 1991. te postavljen na novu dužnost- načelnik glavnog stožera obrane grada Osijeka , a zapovjedništvo grada preuzima Branimir Glavaš. Pred kraj Domovinskog rata preuzima zapovjedništvo druge OZ Đakovo.

Odlikovan je odlikovanjem Red bana Jelačića, Red Nikole Šubića Zrinskog, Spomenica Domovinskog rata …

Rodbinski je povezan sa istoimenim Eduradom Bakarcom, koji je bio pripadnik ojačane hrvatske pukovnija NDH-a, koja je djelovala u sastavu Wehrmachta, ratovao je u Poltavu i Staljino (danas Doneck) te cijeli Donbas da bi naposljetku završio u paklu Staljingradske bitke. Ranjen je u jesen 1942. te je iz Staljingrada prevezen zrakoplovom u Zagreb. Poginuo je u borbama s partizanima 1944. Višestruko je odlikovan i prvi je Hrvat koji je odlikovan njemačkim Željeznim križem I. stupnja.

Izraz sućuti uputili su predstavnici udruge 106. brigade ZNG RH, riječima;

S tugom i dubokim žaljenjem obavještavamo sve članove udruge 106. brigade ZNG RH te naše prijatelje i pratitelje o smrti gospodina Edurada Bakareca, prvog zapovjednika naše brigade, brigadira u miru i počasnog predsjednika naše udruge. Današnjim danom, oko 13 sati, izgubili smo izuzetnog vojnog vođu, poštovanog člana zajednice i predanog čovjeka.

Gospodin Bakarec ostavio je neizbrisiv trag u našoj povijesti, kao vojni lider koji je hrabro predvodio našu brigadu tijekom ključnih trenutaka.

U ovim teškim trenucima, izražavamo iskrenu sućut obitelji gospodina Bakareca. Neka svi zajedno dijelimo sjećanje na njegove izuzetne vojničke zasluge i ljudsku veličinu. Neka njegova posvećenost domovini bude vječna inspiracija za nas sve.

Počivaj u miru, dragi Eduarde Bakarec. Tvoj duh i naslijeđe živjet će u srcima svih nas u udruzi 106. brigade RH.

Neka mu je laka hrvatska gruda koju je toliko volio.

Odgovori