Preminuo 29- godišnji policajac koji je u petak napadnut na trgu u Mannheimu

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U petak poslijepodne, na trgu u Mannheimu, došlo je do tragičnog incidenta gdje je policajac, teško ranjen nožem, preminuo od zadobivenih ozljeda. Napad se dogodio tijekom javnog okupljanja, a 29-godišnji policajac je uboden nekoliko puta u glavu. Unatoč hitnoj operaciji i stavljanju u umjetnu komu, policajac nije preživio.

Njemački kancelar Olaf Scholz i premijer Baden-Württemberga Winfried Kretschmann izrazili su duboku žalost i šok zbog smrti policajca, naglašavajući njegovu hrabrost i predanost sigurnosti građana. Kretschmann je istaknuo rizike s kojima se policijski službenici suočavaju svakodnevno.

U znak sjećanja na preminulog policajca, više od 800 ljudi okupilo se na bdijenju na trgu, formirajući ljudski lanac protiv nasilja i mržnje. Njemački policijski sindikat izrazio je zabrinutost i bijes zbog nasilja koje policajci redovito trpe.

Motiv 25-godišnjeg napadača, rođenog u Afganistanu, još uvijek nije poznat. Nakon napada, napadač je upucan i onesposobljen od strane policije, te trenutno nije sposoban za ispitivanje.

 Prema stručnjaku SWR-a za terorizam Holgeru Schmidtu, vjerojatno se radi o osumnjičenom islamističkom činu. “To su nagađanja, ali nagađanja koja su očita”, kazao je Schmidt. Stürzenbergeru su u prošlosti već nekoliko puta prijetili. Državna služba za sigurnost ureda javnog tužitelja Karlsruhe, koji je odgovoran za politička kaznena djela, vodi istragu, piše Njemački portal tagesschau.de.

LKA je rekla da su brojna pitanja još uvijek neodgovorena i da su predmet istrage. “Kakav je to nož? Odakle to dolazi? Je li kupio nož?” – odgovori na to također žele saznati je li uhićena osoba planirala djelo ili je to bio spontani napad.

U međuvremenu, zajednice u Mannheimu izražavaju svoje nezadovoljstvo i tugu, osuđujući napad i pozivajući na mir. Vjerske zajednice planiraju zajedničku molitvu za mir, dok su građani izrazili svoje osjećaje polaganjem cvijeća i svijeća na trgu.

Ovaj događaj potresao je cijelu zajednicu i pokrenuo raspravu o nasilju, toleranciji i sigurnosti u društvu. Policija i pravosudne vlasti nastavljaju s istragom kako bi razjasnili okolnosti ovog tragičnog čina.

Odgovori