Predstavnici udruge radnika u zdravstvu Domovinskog rata u razgovoru kod predsjednika RH Zorana Milanovića

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti
 Što vrijeme više odmiče, više je i potrebe da se govori o istini o Domovinskom ratu

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata, udruge osnovane prošle godine s ciljem promicanja doprinosa medicinskih djelatnika u zbrinjavanju hrvatskih branitelja i svih stradalnika tijekom Domovinskog rata.

Predstavnici Udruge kazali su kako im je namjera svim medicinskim sestrama/tehničarima i drugim zdravstvenim radnicima Domovinskog rata dati snažnu podršku i zaštitu u ostvarivanju zasluženog statusa i zakonskog prava te razvijati i organizirati oblike zdravstvene skrbi za članove Udruge. 

Posebno su istaknuli potrebu promicanja istine o Domovinskom ratu i to kroz pisanje osobnih svjedočanstava, održavanje stručnih skupova, educiranje učenika i studenata o Domovinskom ratu, priopćio je Ured predsjednika. Planirane aktivnosti odnose se i na obilježavanje važnih datuma iz Domovinskog rata, suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i drugim institucijama te postavljanje spomen-obilježja na zdravstvene ustanove, odnosno bolnice koje su imale važnu ulogu u zbrinjavanju i liječenju branitelja.

Predsjednik Zoran Milanović podržao je aktivnosti Udruge, posebno želju da promiču istinu o Domovinskom ratu. Na žalost, danas je sve više lažnih tvrdnji o toj istini jer svi gledaju samo svoje interese. Zato je nužno pružiti otpor lažima tako da se govori istina, rekao je.

U Domovinskom ratu status hrvatskog branitelja ostvarilo je 5374 zdravstvenih djelatnika, od toga 795 liječnika i ostalih zdravstvenih VSS djelatnika, 228 medicinskih sestara i tehničara, 56 pomoćnih zdravstvenih djelatnika, 1295 ostalih djelatnika u zdravstvu. Temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji zdravstveni radnici mogu ostvariti isključivo status sudionika Domovinskog rata koji ne podrazumijeva materijalna prava.

Predstavnici Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata – predsjednica Ljerka Pavković, dopredsjednica Ruža Uremović i član Časnog suda Antun Ante Arić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

(predsjednik.hr)

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Odgovori