PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA SPECIJALNE JEDINICE POLICIJE “OMEGA”

Domovinski rat Kultura Nove obavijesti Vijesti

U prepunom bjelovarskom Domu kulture, 10. lipnja, održano je predstavljanje monografije “Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu OMEGA 1991. – 1996.” autora dr. sc. Marina Sabolovića. Monografija detaljno opisuje ratni put jedne od najelitnijih i najspremnijih jedinica policije u Domovinskom ratu, bjelovarskih “Omega”.

Monografija je posvećena svim pripadnicima Specijalne jedinice policije “Omege” u Domovinskom ratu, posebno šestorici poginulih i mnogim ranjenima koji i danas trpe fizičke i psihičke posljedice rata.

Policija je odigrala presudnu ulogu u obrani Hrvatske, posebno u prvim danima 1991. godine, kao i u završnim vojno-redarstvenim akcijama za oslobađanje zemlje. Hrvatski policajci su pokazali koliko vole svoju domovinu, a neki su to potvrdili i svojim životima.

Posebna jedinica policije Bjelovar, “Omege”, ustrojena je 23. veljače 1991. godine, a već prvu borbenu akciju imali su u Pakracu 2. ožujka 1991. godine. “Omege” su prva postrojba u okviru policijskih uprava, odmah nakon Antiterorističke jedinice Lučko, koja je u Domovinskom ratu dala svoj nemjerljiv doprinos sudjelovanjem u najtežim akcijama i operacijama.

Na početku promocije minutom šutnje odana je počast poginulim vitezovima: Željku Cindriću, Ivici Filkoviću, Draženu Baničeku, Dubravku Lukačeviću, Davoru Hegediću i Saši Rakijašu.

Predstavljanje monografije svojim dolaskom su uveličali brojni ugledni gosti, među kojima su bili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Marijan Mareković, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te Glavnog ravnatelja policije Stjepan Milković, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije, te ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak.

Promociju je uveličala Policijska klapa “sveti Matej” koja je izvela pjesme “Braniteljima Bilogore” i “Tamo gdje je dom”. Na kraju predstavljanja prikazan je spot “Spomen” posvećen bjelovarskim “Omegama”.

Izvor i Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Odgovori