Požar na radnom stroju u blizini Starog Topolja

Nove obavijesti Vijesti

Dana 21. lipnja, oko 12.30 sati, u polju, u blizini Starog Topolja, izbio je požar na radnom stroju (presi za rolo bale). Požar se proširio na strnište izvršene pšenice te ispresane rolo bale.

Očevidom u zajedničkoj suradnji policijskih službenika Policijske postaje Slavonski Brod i inspektora zaštite od požara, utvrđeno je sljedeće:

  • Uzrok požara: 29-godišnjak (djelatnik tvrtke) upravljao je traktorom za koji je bio priključen radni stroj (presa). Djelatnik je vršio presanje rolo bala na njivi druge tvrtke.
  • Mjesto požara: Požar je izbio u dijelu komore prese, uslijed kvara na vanjskom ležaju pogonskog valjka balirke.
  • Posljedice: Požar se proširio na strnište parcele i zahvatio oko 50 komada ispresanih rolo bala. Opožareno je oko jedan hektar poljoprivredne parcele.
  • Brza reakcija: Djelatnik tvrtke sam je uspio ugasio požar na radnom stroju. Oko 13 sati, djelatnici Dobrovoljnog društva Donji Andrijevci lokalizirali su požar na poljoprivrednoj površini.

Policijski službenici dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu

Nadalje, dana 22. lipnja, oko 12.25 sati, na poljoprivrednoj površini u blizini Dragalića, došlo je do požara na radnom stroju kombajnu, kojim je upravljao 49-godišnjak. Naime, očevidom policijskih službenika uz nazočnost inspektora zaštite od požara, utvrđeno je da je prilikom košnje i vršidbe ječma, došlo je do požara uslijed kvara na električnoj instalaciji kombajna ispod spremnika goriva, te je vatra zahvatila kombajn, a proširila se i na strnište.

Požarom je zahvaćeno oko 400 kvadratnih metara strništa. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a lokalizirali su ga pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dragalić.

O događaju policija podnosi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Upozorenje građanima!

Svjedoci smo iznimno visokih temperatura zadnjih dana te je upravo zbog velikih vrućina povećana opasnost od požara. Pripadnici vatrogasnih društava su uvijek spremni za djelovanje, no i građani mogu sami doprinijeti i preventivno spriječiti neželjene događaje uz poštivanje elementarnih pravila.

Preporučujemo građanima da nužne radne aktivnosti na poljoprivrednim površinama pomoću radnih strojeva, obavljaju tijekom dana u ranijim jutarnjim ili kasnim podnevnim satima kada su temperature znatno niže.

Također upozoravamo građane da ne pale vatru na otvorenim prostorima (čišćenja strništa nakon žetve, spaljivanja smeća, korova ili drugih sekundarnih sirovina), te paze na sve druge moguće druge uzroke uslijed kojih može nastati požar.

Preventivnim i samozaštitnim ponašanjem svakog građana ponaosob i pridržavanjem propisa mogu se izbjeći i značajno smanjiti opasnosti od požara, stradavanja osoba ili nastanak veće materijalne štete.

Izvor: PU brodsko-posavska Foto: Ilustracija

 

Odgovori