Povodom završetka vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. održana svečanost.

Nove obavijesti Vijesti

Danas 30. lipnja, održana je svečanost povodom završetka vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Svečanosti su nazočili; izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, predstavnici Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” Željko Dobrović i Dragan Mišetić, veleposlanici i vojni izaslanici, predstavnici vjerskih zajednica i drugi .

Ministar Banožić čestitao je svim polaznicama i polaznicima vojnih škola na uspješnom završetku izobrazbe i na ostvarenom uspjehu istaknuvši kako vjeruje da će im sva stečena znanja biti dodatni poticaj za izgradnju modernije, sposobnije i snažnije Hrvatske vojske.

Svojim primjerom dokazujete kako je stalno usavršavanje i učenje doprinos izgradnji stabilnosti i sigurnosti naše domovine, ali i doprinosu očuvanju zajedničkih savezničkih vrijednosti” rekao je te dodao kako se Hrvatsko vojno učilište od vremena nastanka Hrvatske vojske pozicioniralo kao mjesto na kojem su dokazani ratnici sustavno nadograđivali i stjecali nova znanja koja su vodila do pobjede i slobode.

Upravo vi, danas nastavljate tim putem, svjesni kako je pored tehnike i naoružanja, upravo čovjek, znanje i duh pobjednika koji živi u mladosti Hrvatske vojske, ono što čini razliku između dobre i najbolje vojske”, poručio je Banožić.

Ministar je naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem svjesna kako je ulaganje u Hrvatsku vojsku, ulaganje u budućnost, stabilnost i prosperitet Republike Hrvatske. Istaknuvši u tom smislu da je ulaganje u ljude uvijek na prvom mjestu rekao je da se samo zadovoljan vojnik može u potpunosti posvetiti svim odgovornim obvezama i dužnostima.

Od samog početka prepoznali smo čovjeka kao središte obrambenog sustava stoga ćemo i u razdoblju koje je pred nama nastaviti poboljšavati materijalna i socijalna prava naših pripadnika”, rekao je ministar istaknuvši da je od 2016. do danas, Vlada Andreja Plenkovića omogućila kontinuiran rast i povećanje materijalnih prava i plaća djelatnih vojnih osoba za 33 posto. Podsjetio je i na nedavni zaključak Vlade o isplati privremenog dodatka na plaću djelatnih vojnih osoba u okviru procesa reforme plaća državnih i javnih službi: “Ovom mjerom obuhvaćeno je 12.234 djelatnih vojnih osoba, a to povećanje bit će vidljivo na plaći u srpnju”.

Uz to, dodao je kako se projektima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske osigurava kontinuiran razvoj sposobnosti sve tri grane Oružanih snaga te zaključio: “Svjesni činjenice da sve što imamo možemo zahvaliti hrvatskim braniteljima, zajedno s ovim mladim ljudima danas, nastavljamo razvijati sposobnosti Hrvatske vojske. Zajedno stvaramo vojsku sposobnu odgovoriti na sve izazove 21. stoljeća”.

Ministar je posebno pozdravio i čestitao polaznicima vojnih škola iz prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja, koji su prepoznali Hrvatsko vojno učilište kao mjesto izvrsnosti na kojem je moguće usavršavati znanja i sposobnosti.

Načelnik Glavnog stožera admiral Hranj čestitao je polaznicima uspješan završetak izobrazbe. “To je zajednički uspjeh svih nas, a posebno vaš osobni uspjeh. Iako nam nitko ne može reći kakva nas budućnost čeka, mi vojnici moramo biti spremni za sve izazove. Trebamo stalno procjenjivati nove izazove i sposobnosti i biti spremni”, istaknuo je te pozvao sve polaznike vojnih škola da se i u budućnosti u svojoj karijeri dokazuju kao najbolji, profesionalni i ambiciozni.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader uputio je čestitke polaznicima na završenom školovanju i istaknuo koliko su vojno obrazovanje i ovaj događaj važni za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. “Ovo novo vrijeme i sigurnosni izazovi pokazuju nam koliko je važno imati snažnu Hrvatsku vojsku”, poručio je.

Satnica Anđelina Vukadin polaznica Zapovjedno stožerne škole istaknula je kako će joj stečena znanja i vještine u velikoj mjeri pomoći u budućoj karijeri. “Kad si u odori bitno je što znaš i kako radiš. Ovo zanimanje je drugačije od svih ostalih i nudi puno mogućnosti i iskustva kojih nema ni u jednom drugom zanimanju, istaknula je.

Poručnik Ivan Kraljević, najbolji polaznik Temeljne časničke izobrazbe zahvalio je svojim kolegama što su ga odabrali za najboljeg polaznika i što su tako prepoznali njegov rad i trud tijekom ovog školovanja. “To priznanje mi puno znači, iznimno sam ponosan i zahvalan. Ovo je tek početak moje časničke karijere”, rekao je.

Ovom prigodom polaznicima Ratne škole, Zapovjedno stožerne škole i Visoke dočasničke izobrazbe uručene su diplome, a polaznicima Temeljne časničke izobrazbe među kojima je i 12 pilota rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu, svjedodžbe o postignutom uspjehu te letački znak pilotima. Najboljim polaznicima uručene su srebrna i brončana medalja o izvrsnosti.

Izobrazbu na vojnim školama na Hrvatskom vojnom učilištu uspješno je završilo ukupno 130 polaznika, a od ukupnog broja polaznika izobrazbu je završilo 19 žena.

Izvor i foto : MORH

Odgovori