Povijesni Prelet Ivana Selaka i Ivice Ivandića

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, 15. svibnja 1992. godine, piloti tadašnjeg Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva (JRZ), kapetani Ivica Ivandić i Ivan Selak, preletjeli su sa svojim MiG-21 iz Srbije u Hrvatsku.

Ivica Ivandić, rođen u Slavonskom Brodu 1965. godine, služio je kao pilot u JRZ-u od 1984. godine. Ivan Selak, rođen 27.12.1959. u Bjelovaru, bio je pilot u JRZ-u od 1979. godine. Prema mišljenju mnogih, Selak je bio najbolji hrvatski i jedan od najiskusnijih europskih borbenih pilota.

Selak i Ivandić bili su stacionirani u istoj eskadrili i stanovali su u istoj zgradi. Planiranje prebjega na hrvatsku stranu započeli su mjesecima ranije. No, postojao je i bitan uvjet koji je sve činio kompliciranijim – željeli su otići zajedno. Ivandić je još sredinom 1991. godine rekao Selaku: “Nećeš valjda otići bez mene?

Na današnji dan, 15. svibnja 1992. godine, Selak i Ivandić su sa dva MiG-a-21 prebjegli na hrvatsku stranu. Obojica su na kraju sretno sletjela, Ivandić na Resnik, a Selak na Pleso.

MiG-21 Selaka je u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) bio znan pod imenom “Osvetnik Dubrovnika”, djelovao je tijekom cijeloga rata u Hrvatskoj, pa i poslije, a otpisan je 2004. godine.

Tokom rata u Hrvatskoj brigadir Selak je bio pilot u 1. eskadrili lakih borbenih zrakoplova u Čakovcu, zatim zapovjednik zrakoplovnog voda u Zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a, te zapovjednik voda 91. zb Pleso. Od 1996. godine obnašao je zadaću probnog pilota u sektoru kontrole u Zrakoplovno-tehničkom zavodu, te kasnije voditelja odsjeka u Odjelu kontrole kvalitete u Zavodu. Od 2012. djeluje kao probni pilot HRZ-a.

Godine 2014. brigadir Selak krenuo je na probni let s jednim od MiG-ova-21 pristiglih sa remonta iz ukrajinskog remontnog zavoda u Odesi. Popeo se na 1300 metar visine i potom počeo probijati zvučni zid. Tada se čula detonacija, a u pilotskoj kabini se zadimilo. Brigadir Selak je odmah osjetio da se motor MiG-a ugasio, pa je avion počeo brzo ponirati. Brigadir Selak je pokušao upaliti motor u poniranju, no nije uspio. Tada je već počeo gledati kamo da usmjeri zrakoplov kako ne bi stradali civili na zemlji, no ipak je još jednom pokušao pokrenuti motor. Iz drugog pokušaja uspio je pokrenuti motor MiG-a dok je bio na 6000 metara visine, te ga je odmah potom uspješno spustio na Pleso. Brigadir Selak je na konferenciji za novinare izjavio: “Bio je to rutinski probni let 5. lipnja na nadzvučnim brzinama i velikim visinama kako bi se izvršila proba motora u najnepovoljnijim uvjetima rada. Došlo je do proboja zraka u motor što je u normalnom letu nenormalno, a u probnom letu normalno i događa se. Odradio sam izvanredni postupak koji se u toj situaciji radi, a to je da sam sam spustio avion na visine na kojima je moguće izvršiti pokretanje motora. Je li remont dobar ili nije, pa motor se pokrenuo, mislim da to dovoljno govori.”

Pukovnik Ivandić je u jesen 1991. godine postao otac maloj kćeri. Pod izgovorom da nema rodbine u Srbiji, supruga i kćer su otišle u Njemačku supruginoj tetki, te su na taj način uspjele napustiti Titove Užice.

MiG-21 pukovnika Ivandića je tokom službe u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) bio znan pod imenom “Osvetnik Vukovara”. Njegov posljednji let bio je 14. 9. 1993. godine, “Osvetnik Vukovara” je srušen kod Vrgin mosta pogotkom srpskog projektila. Njime je pilotirao i poginuo pukovnik Miroslav Peris.

Odgovori