Posjet Ministra obrane Brodosplitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici

Nove obavijesti Vijesti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, zajedno s načelnikom Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, posjetili su 10. travnja 2024. tvrtku Brodosplit d.d. i zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu.

Tijekom posjeta Brodosplitu, ministar Anušić i general Kundid sastali su se s predsjednikom Uprave, Tomislavom Debeljakom. Debeljak je izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH upoznao s aktualnim stanjem projekta izgradnje prvog od ukupno četiri obalna ophodna broda u seriji, čiji završetak je planiran do kraja 2024. godine.

Ministar Anušić izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje broda nakon obilaska radova. Podsjetio je kako je Ministarstvo obrane nakon 14 godina od potpisivanja ugovora i neisporuke obalnih ophodnih brodova konačno postiglo dogovor s Brodosplitom. Izgradnja ovog broda obuhvaćena je aneksom ugovora koji je potpisan s predsjednikom Uprave Debeljakom.

Ministar je izrazio očekivanje uspješnog nastavka izgradnje preostala četiri obalna ophodna broda za potrebe Obalne straže RH odnosno Hrvatske ratne mornarice. “Jedan od mojih najvažnijih prioriteta bio je završiti dugogodišnju agoniju oko izgradnje obalnih ophodnih brodova što je u ovih nekoliko mjeseci moga mandata na mjestu ministra obrane i učinjeno, to mi je uistinu bila jako važna stvar”, zaključio je ministar Anušić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, u ime Ministarstva obrane, i Tomislav Debeljak, u ime graditelja – Brodogradilišta specijalnih objekata d.o.o., potpisali su 14. ožujka 2024. Ugovor o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Rok isporuke za prvi brod serije (NOV 541) je devet mjeseci od dana potpisa ugovora, odnosno do kraja 2024. godine. Ugovorne strane usuglasile su se da se ukupna vrijednost osnovnog ugovora ne mijenja ovim dodatkom.

Troškovi za završetak prvog broda serije (NOV 541), uključujući i troškove za vezanu opremu, iznose 5.675.614,59 eura s PDV-om.

Tijekom boravka u Splitu, ministar Anušić sa suradnicima iz Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH sastao se u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Damirom Dojkićem. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim projektima i aktivnostima Hrvatske ratne mornarice pri čemu je u kontekstu projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova ministar Anušić istaknuo kako je opremanje Hrvatske ratne mornarice od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. “Vlada Republike Hrvatske započela je povijesne projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske, uključujući i završetak projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu”, rekao je ministar.

Komodor Dojkić zahvalio je ministru na dolasku te Ministarstvu obrane i Vladi RH na potpori u realizaciji projekata modernizacije Hrvatske ratne mornarice.

Foto: MORH/ F. Klen

Odgovori