Podržan prijedlog pravobraniteljice za djecu – za zamjenicu Tatjanu Holjevac

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 19. lipnja 2024. – Saborski zastupnici u srijedu su podržali prijedlog pravobraniteljice za djecu da se za njezinu zamjenicu izabere Tatjana Holjevac ali i upozorili da kod djece i mladih raste pesimizam i osjećaj usamljenosti te da nemamo bolničkih kreveta za djecu koja trebaju psihijatrijsku pomoć.

Zabrinjavajuće je da raste pesimizam to osjećaj usamljenosti kod djece i mladih“, rekla je Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) tijekom kratke rasprave.

Upozorila je i kako istraživanja pokazuju i da djecu brinu ratna zbivanja u svijetu, posljedice klimatskih promjena, a neke i ekonomska neizvjesnost. Uz to, imamo kontinuirani porast obiteljskog i vršnjačkog nasilja, izdvajanja djece iz obitelji te teškoće s mentalnim zdravljem, djece, mladih i odraslih.

Pri tome, upozorila je, u zemlji u zdravstvenom sustavu imamo nedostatan broj stručnjaka za mentalno zdravlje kao i pratećih stručnjaka u sustavu socijalne skrbi.

Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) upozorila je da u zemlji imamo nedostatak bolničkih kreveta za djecu i adolescente koji trebaju psihijatrijsku pomoć.

Od Dubrovnika do Zagreba nemate bolničkog kreveta u kojem mogu ležati adolescenti i djeca sa psihijatrijskim problemima. Nego leže u sobama u kojima su odrasli a to je suprotno zakonu“, rekla je.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) upozorila je da u našoj zemlji imamo slučaj u kojem su dvije djevojčice u dobi od 9 do 13 godina, a koje su već više od četiri godine sudskom odlukom ograničene u kretanju isključivo na teritorij Grada Zagreba jer se, kako je pojasnila, radi o kompliciranom slučaju skrbništva sa međunarodnim karakterom. Smatra kako je toj djeci davanje mjere po kojoj ne smiju napustiti teritorij Grada Zagreba ozbiljno kršenje dječjih prava.

Navodeći kako je taj slučaj slojevit i složen, zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika odgovorila joj je kako djeca ne bi trebala biti ograničena u svojim svakodnevnim aktivnostima već bi pažnja trebala biti usmjerena na ograničavanje onoga koji ugrožava djecu.

Gabelica Šupljika je, govoreći o životopisu Tatjane Holjevac, kazala da se radi o magistri prava koja ima 19 godina radnog iskustva te položeni pravosudni i javnobilježnički ispit. Pri tome glavnina njezinog radnog iskustva vezana je uz rad u Hrvatskom pravnom centru u kojem je radila kao voditeljica programa zaštite djece bez pratnje i ranjivih skupina. Također pružala je i pravne savjete djeci bez pratnje i posebnim skrbnicima o tome kako ostvarivati prava djece te kako zaštititi njihov najbolji interes.

(Hina) Foto: Ilustracija/arhiv

Odgovori