Papa Franjo: “Sveto pismo je nadahnuto od Boga”

Nove obavijesti Svijet Vijesti Vjera

U jutrošnjoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, Sveti Otac Franjo susreo se sa skupinama hodočasnika i vjernika iz Italije i cijeloga svijeta. U svom obraćanju na talijanskom, Papa je nastavio svoj novi ciklus kateheza na temu „Duh i Zaručnica: Duh Sveti vodi narod Božji prema Isusu, našoj nadi“, fokusirajući se na temu „Sveto pismo nadahnuto je od Boga“.

Papa Franjo naglasio je važnost duhovnog čitanja Svetoga pisma, odnosno čitanja pod vodstvom Duha Svetoga koji ga je nadahnuo. U središtu Svetoga pisma, poput svjetionika koji sve rasvjetljuje, nalazi se događaj Kristove smrti i uskrsnuća, koji ispunjava naum spasenja, ostvaruje sve likove i proročanstva, otkriva sve skrivene tajne i nudi pravi ključ za čitanje cijele Biblije.

Papa je također istaknuo važnost kratke homilije koja mora pomoći prenijeti Božju riječ iz knjige u život. Homilija ne smije trajati duže od osam minuta, jer nakon toga s vremenom gubi pozornost i ljudi zaspu. Homilija mora biti takva da prenese Božju riječ iz knjige u život.

Zaključujući svoje obraćanje, Papa Franjo je potaknuo vjernike da nastave čitati Bibliju i da uvijek imaju džepno izdanje Evanđelja koje će nositi u torbi ili džepu i u nekom trenutku tijekom dana pročitati odlomak. To će ih učiniti vrlo blizu Duha Svetoga, koji je u Riječi Božjoj. Neka nam Duh Sveti, koji je nadahnuo Sveto pismo i sada iz njega diše, pomogne shvatiti tu Božju ljubav u konkretnim situacijama života.

(Vatikan)

Odgovori