Otvoren Veteranski centar u Daruvaru

Nove obavijesti Vijesti

U ponedjeljak 13. studenog 2023. godine, u Daruvaru je svečano otvoren Veteranski centar.

Veteranski centar u Daruvaru prostire se na 10 hektara, ima 105 soba za 200 korisnika, kao i pet soba za 100-postotne invalide kojima su potrebni njegovatelji. Jedina je podružnica građena od temelja, a ostale, u Petrinji, Sinju i Šibeniku, dograđivane su ili proširivane.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja daruvarske podružnice je 14 milijuna eura. Centar je smješten na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, koja je istovremeno blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja, a u neposrednoj blizini su i Daruvarske toplice, odnosno zdravstveno-rehabilitacijski, sportsko-rekreacijski i turistički sadržaji.

Projekt „Uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“, ukupno vrijedan 45 milijuna eura, sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85%. Unutar centara se braniteljsko-stradalničkoj populaciji iz Domovinskog rata na jednom mjestu pruža sveobuhvatna skrb kroz posebno prilagođene programe. Usluge centra u Daruvaru, poput psihosocijalnog osnaživanja korisnika centra, njihove tjelesne rehabilitacije, afirmiranja potencijala za zapošljavanje i poduzetništvo, te raznih edukacija i radionica, predstavljaju dodatnu kvalitetnu nadogradnju postojećeg sustava skrbi.

U sklopu svakog Veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata, a u centrima će se na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata”, istaknuo je potpredsjednik vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Jandroković izrazio je zadovoljstvo otvorenjem Veteranskog centra u Daruvaru, čime je, uz dosad otvorene centre u Sinju, Petrinji i Šibeniku, zaokružena uspješna provedba EU projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“. Čestitao je Ministarstvu hrvatskih branitelja na osmišljavanju i dovršetku ovog hvalevrijednog i iznimno važnog projekta. Naglasio je važnost trajne zahvalnosti i sjećanja na žrtvu koju su podnijeli svi hrvatski branitelji i njihove obitelji u Domovinskom ratu, stvorivši tako temelje današnjeg međunarodnog položaja Hrvatske. Predsjednik Jandroković istaknuo je kako su projekti izgradnje veteranskih centara još jedan dokaz trajne predanosti skrbi za hrvatske branitelje.

Dodao je da je svaki Veteranski centar istovremeno i centar razvoja u kojem se pruža savjetodavna pomoć, održavaju edukacije, radionice, seminari i treninzi te osnažuju potencijali korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te za uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

Vlada je podržala ovaj projekt koji je ministar Medved sa svojim timom iz Ministarstva hrvatskih branitelja predložio, iznašli smo za njega financijska sredstva i za sljedeće razdoblje predvidjeli da se izgrade još najmanje četiri ovakva veteranska centra – u Osijeku, Virovitici, Krapini i Senju’‘, poručio je premijer.
 
Naglasio je da je izgradnja veteranskih centara i jedan od načina da se država oduži hrvatskim braniteljima za slobodu i samostalnost, kao i za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu.

Premijer Plenković je poručio da Vlada nikada nije propustila obilježiti bilo koji relevantan trenutak Domovinskoga rata kao temelja suvremene i slobodne Hrvatske jer je to dio Vladine konzistentne politike i temelj rada.
 
Veteranski centri koji su u gradnji, dio su programa Vlade, a bit će i u budućnosti. Oni predstavljaju snažan doprinos onome što je u srži naše politike, a to je zaštita Domovinskog rata, kao i jačanje prava hrvatskih branitelja”, kazao je Plenković te dodao da je Hrvatska otvorila veteranske centre i ukrajinskim braniteljima te njihovim ratnim vojnim invalidima sa posebnim programima i posebnom skrbi.
 
Podsjetio je da je projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan 45 milijuna eura, pri čemu je 85 posto investicije financirano iz EU fondova.

U Veteranskom centru u Daruvaru bit će otvoreno 50-ak radnih mjesta, a svečanosti otvorenja, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, nazočili su ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Odgovori