Osječko-baranjska županija predstavila projekt “Izrada socijalnog plana OBŽ-a“

Nove obavijesti Vijesti

OSIIJEK, 2. srpnja 2024. – Projekat „Izrada socijalnog plana Osječko-baranjske županije (OBŽ)“ vrijedan je 96.000 eura od čega je 95 posto bespovratnih sredstava EU-a i proračuna RH dok preostali dio pokriva OBŽ koja je nositelj cijelog programa, rečeno je u utorak na predstavljanju u Osijeku.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu projekta zaključen je 31. svibnja 2024. godine, čime je Osječko-baranjska županija među prvima započela provedbu projekta.

Temeljni ciljevi projekta su izrada socijalnog plana OBŽ-a kao nositelja razvoja socijalne politike na regionalnoj razini, osnaživanje članova Savjeta za socijalnu skrb i službenika OBŽ u planiranju i razvoju mreže socijalnih usluga, a radi smanjenja nejednakosti u pružanju usluga, ispunjenju potreba socijalno osjetljivih skupina i prevencije socijalne isključenosti.

Projekt izrade socijalnog plana OBŽ pokrenulo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a OBŽ je još 2021. godine odabrana kao pilot projekt za izradu metodologije pomoću koje će se pripremiti socijalni plan,” podsjetio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Dodao je kako je izrađena dobra metodologija koja je ogledni primjerak i sastavni dio pravilnika Ministarstva pomoću kojeg sada i ostale županije mogu koristiti ujednačenu metodologiju.

Također navodi da će se pomoću socijalnog plana detektirati sve potrebe u sustavu socijalne skrbi na području svake županije, a trenutno ima puno čimbenika koji će utjecati na izradu socijalnog plana.

Njime ćemo dobiti jasnu sliku u sustavu socijalne skrbi i biti pokazatelj koje socijalne usluge moramo širiti, koje nove moramo uvoditi i sve drugo što bude potrebno osobama u potrebi“. kazao je Lukić.

Istaknuo je i važnost projekta izgradnje Centra za starije osobe u Našicama, a u Osijeku proširenje usluga za osobe s autizmom.

“Osim obrazovnog dijela u Centru za autizam širimo usluge na socijalni dio, u suradnji s udrugom roditelja djece s autizmom, od psihosocijalne podrške do povoljnog boravka. I dalje ćemo detektirati potrebe i probleme koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi koji je takav kakav je. Može biti i bolji, ali sam zadovoljan brojem socijalnih usluga na području županije, koje treba širiti“, poručio je Lukić.

(Hina) 

Odgovori