Optužbe Ujedinjenih naroda protiv vođa Hamasa i izraelskih dužnosnika

Nove obavijesti Politika Svijet Vijesti

Ured tužitelja MKS-a Karima A.A. Khana KC  izdao je priopćenje u kojem optužuju Yahya SINWAR-a, vođu Islamskog pokreta otpora (“Hamas”) u Pojasu Gaze, Mohammed Diab Ibrahim AL-MASRI,, poznatijeg kao DEIF, vrhovnog zapovjednika vojnog krila Hamasa, poznatog kao Al-Qassam brigade, i  Ismail HANIYEH (voditelj Političkog ureda Hamasa) snosi kaznenu odgovornost za sljedeće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na državnom području Izraela i Države Palestine (u pojasu Gaze) najmanje od 7. listopada 2023.

Optužbe uključuju istrebljenje, ubojstvo, uzimanje talaca, silovanje i druga djela seksualnog nasilja, mučenje, druga nehumana djela, okrutno postupanje i ogorčenje na osobno dostojanstvo. Ured tvrdi da su ovi zločini počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i ne-međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa koji se odvijao paralelno.

Ured također tvrdi da postoje opravdani razlozi za sumnju da su SINWAR, DEIF i HANIYEH kazneno odgovorni za ubojstvo stotina izraelskih civila u napadima koje su 7. listopada 2023. počinili Hamas i druge oružane skupine te za uzimanje najmanje 245 talaca.

U priopćenju se također navodi da Benjamin NETANYAHU, izraelski premijer, i Yoav GALLANT, izraelski ministar obrane, snose kaznenu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Države Palestine (u pojasu Gaze) od najmanje 8. listopada 2023. Optužbe uključuju izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja, namjerno nanošenje velike patnje ili teške ozljede tijela ili zdravlja, namjerno ubojstvo, namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo, istrebljenje i/ili ubojstvo, progon i druga nehumana djela.

Ured tvrdi da su ti zločini počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa (zajedno s drugim palestinskim oružanim skupinama) koji se odvijao paralelno.

Ured je izrazio zabrinutost zbog stalnih optužbi i novih dokaza o međunarodnim zločinima koji se događaju u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Istraga se nastavlja.

U pozivu svim stranama u sukobu u Gazi “da se sada pridržavaju zakona”, tužitelj ICC-a kazao je kako njegov Ured “neće oklijevati podnijeti daljnje zahtjeve za naloge za uhićenje ako i kada uzmemo u obzir da je ispunjen prag realnih izgleda za osudu”.

Za razliku od Međunarodnog suda pravde (MSP) – koji je glavni pravosudni organ UN-a za rješavanje sporova između zemalja – ICC sudi pojedincima. ICC je stalni sud sa sjedištem u Haagu, za razliku od privremenih sudova poput onih uspostavljenih za suđenje teškim zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.

Prema dokumentaciji ICC-a, politika suda je usredotočiti se na one koji “snose najveću odgovornost za počinjene zločine”. Nitko nije izuzet od kaznenog progona i nema izuzeća za šefove državnih vlasti.

Odluku o tome hoće li izdati uhidbene naloge donijet će Predraspravna vijeća, koja također moraju potvrditi navodne optužbe.

Jedan je uhidbeni nalog, a ako je navodni počinitelj uhićen na temelju optužbi koje traži Tužitelj, tada se osniva Raspravno vijeće na čijem su čelu tri suca.

Nakon okončanja suđenja, suci “mogu izreći kaznu zatvora na određeni broj godina koja ne prelazi najviše trideset godina ili doživotni zatvor”, priopćio je ICC.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na odluku tužitelja Međunarodnog kaznenog suda kazao je ;

“S gnušanjem odbacujem usporedbu tužitelja u Haagu između demokratskog Izraela i masovnih ubojica Hamasa“, rekao je Netanyahu. “S kojom drskošću uspoređujete Hamas koji je ubio, spalio, masakrirao, silovao i oteo našu braću i sestre i I IDF vojnike koji vode pravedan rat.”

Američki državni tajnik Anthony Blinken priopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbene naloge za izraelske dužnosnike i vođe Hamasa.

Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom”, rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka ICC-a o uhićenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

Odgovori