Odobrena sredstva za otkup knjiga u narodnim knjižnicama u 2024. godini

Između prava i pravde Vijesti

Zagreb, 9. srpnja 2024. – Ministarstvo kulture i medija objavilo je izvješće o tijeku otkupa knjiga za narodne knjižnice u Hrvatskoj. Na temelju Poziva narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga u 2024. godini, kojeg je Ministarstvo otvorilo do 28. veljače 2024., odobrena su sredstva za 199 narodnih knjižnica u ukupnom iznosu od 2.224.629,47 €.

Popis knjižnica kojima su odobrena sredstva možete pronaći na ovoj poveznici.

Putem Javnog poziva nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini, u prvom i drugom roku zaprimljene su ukupno 1.132 prijave. Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost ( Marko Gregur, prof. dr. sc. Iva Grgić Maroević, Dorta Jagić, Katica Matković Mikulčić i dr. sc. Evelina Rudan Kapec.), u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu (Isabela Mauro, predsjednica Anda Bukvić Pažin i Zlatko Krilić) , vrednovalo je prijave, a rezultati su dostupni na sljedećim poveznicama:

Upute i kriteriji za nakladnike i narodne knjižnice dostupne su na sljedećoj poveznici.

Prema podacima koje su knjižnice unijele u sustav do 5. srpnja namjenskim sredstvima za 2024. godinu kupljeno je ukupno 24.479 primjeraka knjiga i to 13.650 knjiga s popisa A i 10.829 knjiga s popisa B za što je utrošeno 488.075,64 € što iznosi 22 % od ukupno odobrenih sredstava za 2024. godinu.

Knjižnice su i dalje najviše kupovale romane te slikovnice i druge knjige namijenjene djeci i mladima:

Knjige s popisa A i B koje su kupljene u najvećem broju primjeraka po vrstama do 5. srpnja:

Svakako treba istaknuti da među knjigama koje su knjižnice kupile u najvećem broju primjeraka izrazito prevladavaju djela domaćih autora.

Detaljan pregled otkupljenih knjiga po vrstama dostupan je na poveznici.

Ukupno je kupljeno 24.466 primjeraka knjiga 616 naslova od 128 nakladnika. Prosječan broj naslova po nakladniku iznosi 5, dok otkupljenih primjeraka knjiga po nakladniku iznosi 191 primjerak što znači da su knjižnice u prosjeku kupile po 40 primjeraka pojedinog naslova koji se nalazi na popisu A ili B.

Pregled nakladnika po broju primjeraka knjiga s popisa A i B koje su do 5. srpnja kupile narodne knjižnice, i ostale informacije na LINKU.

Izvor i foto: Ministarstvo kulture i medija

Odgovori