Obuka Pripadnika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”

Nove obavijesti Vijesti

Udbina, 28. lipnja 2024. – Pripadnici 11. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” ovog tjedna završavaju morski dio obuke na otoku Korčuli. Nakon uspješno provedenih aktivnosti u vodi, obuka se seli u vojarnu “Josip Jović” u Udbini.

Morska faza obuke trajala je tjedan dana i obuhvatila je različite izazove. Pripadnici su prelazili vodene prepreke, veslali, prevrtali čamce i izrađivali australske splavove. Posebno zanimljivo bilo je skakanje s broda Hrvatske ratne mornarice te borba u bliskim prostorima (Close Quarters Battle – CQB) koja je provedena u potpunom mraku u tunelu ispod zemlje.

Uz pripadnike Središta, na obuci su sudjelovali i ronioci iz Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koji su pružali osiguranje i ispomoć tijekom vodenih aktivnosti. Zanimljivo je napomenuti da su među 28 pripadnika 11. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” i dva pripadnika Slovenske vojske, koji su pokazali iznimnu volju i želju za učenjem.

U vojarni “Josip Jović” u Udbini, obuka će se fokusirati na alpinističke aktivnosti i različite zadaće u brdskom i planinskom okruženju. Očekuje se da će pripadnici nastaviti s istim entuzijazmom i predanošću kao i tijekom morskog dijela obuke.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ponosno podržava obuku ovih mladih vođa i vjeruje da će njihova stručnost i hrabrost doprinijeti sigurnosti i stabilnosti zemlje.

Izvor: MORH  Foto: MORH/ T. Brandt

Odgovori