OBILJIEŽEN DAN BRANITELJA GRADA NOVOG MAROFA I 31. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VOJNOG SKLADIŠTA VARAŽDIN BREG-BANJŠČINA

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je svečano obilježavan Dan branitelja Grada Novog Marofa i 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjščina te početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske upriličeno je danas, 24. rujna 2022. godine.

Program proslave obilježavanja započeo je otvorenjem Memorijalnog nogometnog turnira “Miljenko Banić” i svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koja je služena u crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Nakon svete mise krenuo je mimohod uz pratnju limene glazbe sv. Martin.

Kod spomen Križa položeni su vijenci za poginule, a program je nastavljen svečanim skupom kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu te zajedničkim druženjem uz vojnički grah.

Kako je pojasnio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, službeni datum obilježavanja je 19. rujna, a prigodna proslava dostojna svih onih koji su dali svoj obol u obrani novomarofskoga kraja i domovine obilježava se sadržajnim programom tijekom vikenda.

Obilježava se 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina te se prisjećamo svih poginulih za vrijeme Domovinskog rata. 104. brigada, 3. novomarofska bojna bila je jedna od najopremljenijih bojni koje su bile na svim ratištima i iz koje su se mnogi regrutirali u Tigrove, Pume, Rode i ostale postrojbe Hrvatske vojske. Na nama je da ove povijesne datume dostojno obilježavamo i nikad ih ne prepustimo zaboravu

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Zdravko Jakop istaknuo je kako se uz Dan novomarofskih branitelja obilježava i osvajanje i zauzimanje skladišta koje je tada Hrvatsku u naoružanju ojačalo za sedam, osam puta.

Prisjećamo se ljudi iz ovoga kraja koji su se uključili u Domovinski rat kroz 104. brigadu, kroz policiju, kroz brigade hrvatske vojske, 7. GBR i druge. Mislim da je to obveza nas koji smo preživjeli, da dostojanstveno na neki način damo spomen na one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje za obranu domovine i da nas ta vjera, zajedništvo koje je bilo onda nadahnjuje i danas u izgradnji domovine nam jedine Hrvatske – rekao je Jakop.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvqrske Zdravko Jakop

Ivan Pokaz, savjetnik i izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda ističe kako je osvajanje skladišta na Varaždin Bregu prije 31 godinu bilo od izuzetnog značaja, ne samo za ovaj kraj, nego za Hrvatsku vojsku.

Ono što je oduzeto od naoružanja od tenkova, pa do streljiva to je diglo sposobnost cijele Hrvatske vojske. Čuvanje sjećanja na poginule i dostojno obilježavanje ovakvih događaja jedna je od naših glavnih zadaća, a zajedno s braniteljima vodi se briga o očuvanju digniteta cijelog Domovinskog rata .

Ivan Pokaz, savjetnik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda

Izvor I Foto: udruga pripadnika 104. brigade ZNG HV

Odgovori