Obilježena 33. obljetnica ustroja 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Estimated reading time: 3 minutes

U Vinici, povodom obilježavanja 33. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a. Ovaj čin odavanja počasti bio je u spomen na sve poginule i preminule pripadnike brigade.

Uz pripadnike Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, ceremoniji su prisustvovali i mnogi drugi pripadnici braniteljskih udruga, PU varaždinske, Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde. Među prisutnima su bili i prim. doc.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, dr.med., županijska vijećnica i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije te Dražen Jagić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

U ime Vlade RH i Sabora RH vijenac je položio državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, u ime Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Marijan Kretić, u ime Grada Varaždina Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, a u ime Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, načelnik općine.

Prim. doc.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, dr.med., prisjetila se svih poginulih i preminulih hrvatskih branitelja, istaknuvši kako su branitelji s područja Varaždinske županije bili prvi kod obrane, naoružavanja i kasnije kod oslobađanja gotovo cijele Hrvatske.

“Dali su ogroman doprinos u ratu i na tu činjenicu smo itekako ponosni. Oni su svoje odradili, a na nama svima koji obavljamo javne dužnosti je da svojim radom i aktivnostima gradimo bolje i kvalitetnije društvo. Koristim priliku da svim pripadnicima 5. Bojne Prve A brigade „Tigrova“ u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i u svoje osobno ime čestitam 33. obljetnicu ustrojavanja te svima želim puno zdravlja i osobnog zadovoljstva.” – rekla je Kiđemet Piskač.

Dražen Jagić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, također je istaknuo veliku ulogu „Tigrova“ u obrani Hrvatske.

“Pripadnici 5. bojne 1. A brigade, legendarni Tigrovi, spadaju među postrojbe Hrvatske vojske koje su dale jedan od najvećih doprinosa konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu. Pripadnici Tigrova od ustroja u Vinici do sudjelovanja u akcijama u obrani Vukovara, Dubrovnika i Cavtata, te prerastanja u 7. gardijsku brigadu bili su dio presudnih snaga zaslužnih za konačnu pobjedu u Domovinskom ratu. Zato se kao predstavnici Grada Varaždina sjećamo poginulih pripadnika, odajemo im dužnu počast čuvajući od zaborava njihovo veliko, domoljubno djelo i žrtvu.” – rekao je Jagić.

Na minutu šutnje pozvao je Damir Grabar, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“, dok je molitvu za sve poginule i preminule predvodio vinički župnik Valent Posavec, dekan Ivanečkog dekanata i kanonik Zbornog kaptola.

Izvor i foto: Varaždinska županija

Odgovori