Obilježena 33. obljetnica osnutka 2. bojne 3. gardijske brigade “Kune”

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U Utorak, 11. lipnja 2024. godine, svečano je obilježena 33. obljetnica osnutka 2. bojne 3. gardijske brigade “Kune”.

Svečanost se održala u Vinkovcima, gdje su razna izaslanstva kod spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici, položilo vijenaca i upalili lampione, čime su odali počast svim pripadnicima 2. bojne 3. brigade ZNG Kune.

Predsjednik Udruge Damir Dujić prisjetio se toga vremena prije 33. godine; “Mi smo bili prva profesionalna postrojba na ovom prostoru. 22. travnja 1991. Državni vrh donio je odluku da se ustroji formacija koja će biti profesionalna i koja će biti prethodnica hrvatskoj vojsci. Nismo se razdužili s Beogradom, pa je državni vrh donio odluku da se pri MUP-u ustroje četiri gardijske brigade – Tigrovi, Gromovi, Kune i Pauci”

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom u crkvi sv. Euzebija i Poliona te svečanom akademijom.

Nakon što se pobuna proširila na dio susjednih općina, a u listopadu je sličan pokušaj izveden i na Banovini, vlasti Republike Hrvatske bile su prisiljene na sve moguće načine doći do oružja. Ovo je bio preduvjet za saniranje pobune koja je, uz politički, bila i veliki gospodarski udar na mladu hrvatsku državu.

Težište obrane stavlja se na policiju putem koje se povećavaju postrojbe posebne namjene i pričuvni sastav, kao temelj buduće Hrvatske vojske. U tim okolnostima, Ministar obrane RH, 29. travnja 1991. godine donosi Zapovijed o osnivanju 3. brigade ZNG u slavonskim županijama. Prvi pripadnici ove brigade proizišli su iz specijalnih postrojbi MUP-a.

Na području Vinkovaca, snage 2. bojne nosile su se sa teretom agresije na području Nuštra, Cerića, Marinaca, Bogdanovaca, Đeletovaca i Jarmine. Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u bosanskoj Posavini.

U Domovinskom ratu poginulo je 71 pripadnik 2. bojne, a sedam se i danas vode kao nestali. Ova tragična brojka svjedoči o teškim okolnostima s kojima su se suočavale hrvatske snage u borbi za neovisnost.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Odgovori