Obilježena 33. obljetnica imotske 3. bojne 4. gardijske brigade

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U sklopu komemorativnog programa, održana je svečanost koja je započela pozdravnom riječju i emotivnim čitanjem imena tridesetjednog poginulog heroja iz redova 3. imotske bojne. Prisutni su odali počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježju, čime su se prisjetili hrabrosti i žrtve imotskih sokolova, kao i svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za domovinu.

Proslavi su prisustvovali brojni ugledni gosti, među kojima su bila izaslanstva iz gradova Vukovara, Dubrovnika i Obrovca, te mještani Hutova, Kruševa i Zadra. Svoju nazočnost potvrdio je i gradonačelnik grada Imotskog, gospodin Ivan Budalić, zajedno s načelnicima općina Imotske krajine i načelnicima susjednih općina iz Bosne i Hercegovine. Obljetnici su dodatni sjaj dali i izaslanici ministarstva obrane te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U znak sjećanja na sve poginule i umrle hrvatske branitelje, u crkvi svetog Franje održana je sveta misa zadušnica. Nakon mise, zajedničko druženje i sjećanje na dane ponosa i slave nastavljeno je uz svečani ručak, gdje su se prisutni mogli prisjetiti povijesnih trenutaka i neizmjerne hrabrosti hrvatskih branitelja.

Ustrojem Zbora narodne garde, polovicom 1991. godine većina Imoćana iz postrojbi MUP-a prelazi u ZNG.

Tako se na području Imotskog 1.lipnja 1991. godine osniva 3. imotska bojna u sastavu 4. brigade ZNG-a, koja je nadopunjena dragovoljcima iz Imotske krajine, susjedne BiH, te onima koji su pristigli iz redova MUP-a. Veliki broj Imoćana nalazio se u drugim postrojbama ZNG-a.

Treća imotska bojna ustrojena je u vojarni, na Kamen mostu 1. lipnja 1991. godine. Nakon kratke i nedovoljne obuke, slabo opremljena i naoružana, postrojba je 28. srpnja 1991. godine upućena u zadarsko zaleđe, u Kruševo, gdje se po prvi put oružano sukobila s puno opremljenijim i tehnički nadmoćnijim srpskim agresorskim snagama.

Tijekom ratnog puta 3. imotske bojne poginulo je 28 pripadnika postrojbe, a tri pripadnika su poginula služeći u drugim postrojbama: Branko Krnić, Branko Tokić i Mario Glavaš.

Tijekom rata trojica pripadnika 3. imotske bojne umrla su spletom nesretnih okolnosti: Tomislav Ujević, Ljubomir Erceg i Mario Gudelj – Čeza.

Tijekom Domovinskog rata i ratnih operacija uz poginule pripadnike postrojbe, lakše i teže je ranjeno oko 170 pripadnika 3. imotske bojne, a velik dio zadobio je teže tjelesne ozljede.

Odgovori