Obilježena 32. obljetnica pogibije 22.-godišnjeg pripadnika ATJ Lučko, Bože Bionde

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U petak 25. kolovoza, u Donjem Lađevcu kod Slunja, obilježena je 32. obljetnica pogibije dragovoljca i branitelja Bože Bionde koji je kao 22.-godišnjak, kao pripadnik ATJ Lučko, stao u obranu Vukovara na Trpinjskoj cesti, i poginuo u njenoj obrani 25. kolovoza 1992. godine.
Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi svetog Jurja te polaganjem vijenaca na grobu i spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, civilima i mještanima toga kraja.

Sestra Bože Bionde, Roza Skender je ovom prilikom rekla da njezin brat nije dvojio treba li se priključiti obrani Hrvatske.  „Ostatak obitelji nije imao ništa protiv toga da se priključi obrani, ali smo ga svi molili da se čuva. U našoj obitelji su ginuli u svim ratovima. Rekao je: ‘Idem. Il’ pokojnik il’ pukovnik’“, stoji u objavi MHB.

Hrvatski branitelj Jerko Filipović je prije 32 godine imao zadatak s Nikolom Biondom, Marinkom Vukovićem i Milom Šimićem izvući tijelo poginulog Bože Bionde iz Vukovara u Osijek, a zatim su ga sahranili u Slunju. Filipović se danas prisjetio kako je patolog u Osijeku utvrdio da je poginuo od sedam metaka i na licu mjesta.

Hrvatski branitelji su se sjetili pokojnog Bože Bionde kao osobe koja je „plijenila radošću i veseljem“. „Bio je fizički i taktički uvježban i takvi su branitelji trebali Vukovaru. S obzirom na to da je s Robertom Zadrom, sinom Blage Zadre, bio prijatelj, dogovorili su se da zajedno odu braniti taj grad. Svi su ga voljeli“, rekao je Filipović.

Odgovori