Obilježena 31.obljetnica ustroja 68. bojne VP

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, 7. prosinca 1991. godine, pri Zapovjedništvu obrane grada Osijeka a na temelju zapovijedi ministra obrane Gojka Šupka, formirana je 68. bojna vojne policije.

Ispred Spomen-obilježja poginulim pripadnicima 68. bojne Vojne policije, postavljenom na lokaciji Sveučilišnog kampusa u Osijeku, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Time je obilježena 31. godišnjica osnutka, te odana počast poginulim pripadnicima te ratne postrojbe, kao i drugim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U ime gradonačelnika grada Osijeka Ivana Radića, vijenac je položio Jurica Tolj, predsjednik odbora za branitelje Grada Osijeka, Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije, predstavnici Hrvatske vojske i suborci .

68. bojna VP osnovana 07. prosinca 1991. godine, te je djelovala na mnogim ratištima u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, kao i operacijama poput Maslenice, Bljeska i Oluje. Kroz njen sastav prošlo je oko 1.500 osoba, 13 je poginulo, dok je 102 ranjeno

Danas obilježavamo 31. obljetnicu od osnivanja 68. Vojne policije, u kojoj, svi mi ovdje prisutni, bili smo pripadnici. 68. bojna VP imala je prvenstveno vojnopolitičke zadaće, ali, u sve te zadaće, obavljala je tijekom Domovinskog rata i borbene zadaće, i to, od dubrovačkog ratišta pa sve do južnog bojišta. Sudjelovala je u operacijama Maslenica, Dalmatinsko zaleđe a jedan pripadnik naše postrojbe, bio je i u operaciji Oluja. Sve su to bile borbene akcija u kojoj je sudjelovala i 68. bojna VP. Znači, nije obavljala samo vojnopolitičke zadače, nego su pripadnici 68. bojne sudjelovali i u borbenim zadaćama. U Domovinskom ratu, 13 pripadnika bojne je izgubilo život, a preko 100 ih je bilo ranjeno. – rekao je Stipe Modrić, predsjednik udruge veterana VP Osječko-baranjske županije.

Bojna Vojne policije osnovana je na način da je ministar obrane pokojni Gojko Šušak poslao zapovijed za formiranje bojne Vojne policije u prvoj Operativnoj zoni Osijek. Od postrojbi VP koje su tad djelovale u postrojbama HV-a, formirana je 68. bojna VP. Uloga VP bila je i dalje da se brine o sigurnosti u postrojbama HV-a, ujedno i na teritoriji u kojoj su se nalazili branitelji i dolazili na odmor, i isto tako u VP je bila upotrebljavana i kao borbena jedinica za izvršenje borbenih zadaća. – istaknuo je prvi ratni zapovjednik 68. bojne VP, umirovljeni pukovnik HV-a Vladimir Burić.

Odgovori