OBILJEŽEN DAN GRADA VUKOVARA I NJEGOVOG ZAŠTITNIKA SV. FILIPA I JAKOVA

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

U petak, 3. svibnja, s ponosom se obilježava Dan Grada Vukovara, u čast njegovih nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova. Grad je odjenuo svečano ruho, a građani su se okupili kako bi odali počast onima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne Hrvatske.

Program je započeo tišinom molitve za poginule, nestale i ubijene hrvatske branitelje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Gradonačelnik Ivan Penava, zajedno s izaslanstvom Grada, položio je vijence i zapalio svijeće, simbolizirajući vječnu zahvalnost i sjećanje.

Svečanost je nastavljena euharistijskim slavljem u crkvi svetih Filipa i Jakova, koje je predvodio vlč. Marin Putilin, a potom je uslijedila svečana sjednica Gradskog vijeća pod vodstvom predsjednika Željka Sabe.

Gradonačelnik Penava emotivno se obratio sugrađanima, ističući ljubav prema gradu koji je iznova iznikao iz pepela: “Vukovarci su svoj grad naučili voljeti razrušen, gotovo sravnjen sa zemljom, s posebnom ljubavlju i tada im je bio najljepši.”

Izaslanici najviših državnih tijela, kao i prijatelji Grada, također su odali počast, a svečana sjednica bila je prilika za dodjelu javnih priznanja zaslužnim pojedincima. Nagrade za životno djelo, medalje i plakete uručene su onima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli boljitku zajednice.

Nagrada za životno djelo uručena je Mirjani Kulić za izuzetna postignuća na području odgojnog obrazovanja, izv.prof.dr.sc. Siniši Maslovari, dr. med, specijalistu otorinolaringologu i audiologu za iznimne zasluge na području zdravstva, znanstveno-istraživačkog rata iz otoneurologije i vestibularne rehabilitacije, kao i promicanju dijagnostike i liječenju vrtoglavice te formiranja dijagnostičko-rehabilitacijskog centra u NMB „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar te Tomislavu Čorku za iznimne zasluge pri organizaciji Kolone sjećanja 18. studenoga.

Medalja Grada Vukovara uručena je Biljani Krnjajić, Ankici Manojlović, Anti Zeljku, Mohamedu Kamalu, Rozaliji Jakumetović, Ivanki Miličić, fra Slavku Antunoviću, Stjepanu Vukušiću, Mariju Lovriću, Mili Kuncu, Antunu Duganu, Ivanki Mihajlović, Igoru Rakoniću, Edinu Zujoviću te Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Plaketa Grada Vukovara uručena je Tamburaškom sastavu „Allegro“, Šahovskom klubu Codeasy Vukovar, Udruzi žena Vukovar, Humanitarnoj udruzi „Duga“ Vukovar te Sportskom moto klubu „Golubica Vukovar“.

Cvjetni korzo, održan unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, pretvorio je sportsku dvoranu u cvjetnu livadu, dok će večer obogatiti otvorenje Festivala nematerijalne kulturne baštine i glazbeni nastup popularnog Jole.

Grad Vukovar otvorio je vrata svojih muzeja svim građanima, nudeći besplatan ulaz uz predočenje osobne iskaznice, a bogat program obilježavanja trajat će sve do 10. svibnja, kada će ga zaokružiti koncert Jazz orkestra Oružanih snaga RH.

U duhu zajedništva i sjećanja, Vukovar će u nadolazećim danima biti domaćin brojnim manifestacijama, slaveći svoju povijest, kulturu i neuništivi duh zajednice.

(Grad Vukovar)

Odgovori