Obilježen Dan 2. mehanizirane bojne Gromovi

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, danas je održana svečanost obilježavanja dana 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Ova svečanost također je obilježila i 33. obljetnicu utemeljenja 2. gardijske brigade Gromovi.

Novim pripadnicima bojne uručene su zelene beretke, a najistaknutiji pripadnici bojne u proteklom razdoblju primili su nagrade i pohvale. Brigadni general Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, čestitao je Gromovima na obljetnici, ističući da se danas ne slavi samo 33. obljetnica utemeljenja 2. brigade, nego i neprolazni duh borbe za slobodu i neovisnost.

Bojnik Mirko Muhek, zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Gromovi”, izjavio je kako je iznimna čast i zadovoljstvo stajati ispred ove moćne postrojbe. “Ovo je najvažniji dan za našu postrojbu u kojem novi pripadnici ulaze u našu obitelj”, rekao je bojnik Muhek.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić uputio je iskrene čestitke Gromovima povodom njihovog dana. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes pridružila se čestitkama, naglasivši važnost Gromova u ovom mirnodopskom razdoblju.

Obilježavanje 33. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade “Gromovi” i 17. obljetnice 2. mehanizirane bojne “Gromovi” nastavljeno je svetom misom u Kapelici svetog Ilije Proroka, koju je predvodio vlč. Danijel Čolo, a okončano zajedničkim druženjem.

Uz zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Valentina Skrozu, proslavi su nazočili bivši i sadašnji pripadnici Gromova, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Mirko Stošić, ratni zapovjednik Gromova umirovljeni general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici ustrojstvenih cjelina Hrvatske kopnene vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vatrogastva, lokalne i područne samouprave i drugi.

Povjesnica 2. gardijske mehanizirane bojne ” Gromovi”

Druga mehanizirana bojna “Gromovi” je postrojba oružanih snaga Republike Hrvatske unutar Gardijske motorizirane brigade. Bojna je osnovana 2007. u sklopu preustroja oružanih snaga a u njezin sastava je ušla 2. gardijska brigada. Kao i gardijska brigada čija su sljednica, i bojna Gromovi smještena je u Petrinji, u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”, u kojoj su Tigrovi. Dakle, novi su Gromovi na starome mjestu, no nova je samo ustrojbena cjelina. Naime, 2. mehanizirana bojna u svojim redovima uglavnom ima pripadnike nekadašnje brigade te je u njezinom sastavu čak oko 95 posto “starih” Gromova, a gotovo polovica, njih 45 posto, ima ratno iskustvo.”- wiki

Odgovori