Obilježavanje sjećanja na mučko ubojstvo 12. redarstvsnika u Borovo Selu.

Obilježavanja Obljetnice Vijesti
Na današnji dan 2. svibnja 1991. godine, podmuklo iz zasjede pobunjeni Srbi – četnici, napali su hrvatske redarstvenike, 12 njih su ubili a 23 policajaca je ranjeno.
Sve se to dogodilo jer su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega sa područja Osječko baranjske PU ( Zvonimir Metković, Dalibor Križanovića, Jurica Tolj i Mario Marinovć), prilikom njihove redovne policijske ophodnje prolazeći kroz Borovo Selo oko 2:30. Kada su se policajci zaustavili, pripadnici srpske paravojne formacije počeli su pucati tako da su policajce ranili vatrenim oružjem, i to Križanovića ranili u lijevu podlakticu sa strijelnim prijelom lijeve lakatne kosti i strijelu ranu desne nadlaktice, a Mekovića ranili u lijevu podlakticu sa prijelom gornjeg dijela palca ne kosti , trpeći pritom snažnu bol. A potom ih bez pružanja neophodne medicinske pomoći zarobili i odveli ih bose i ruku vezanih lisicama u zahod vikendice Đorđa Petričevića u predjelu Savulja gdje su zarobljene ranjene  policajce tukli letvama, nogama i rukama po tijelu uslijed čega su zadobili i druge ozljede , a preostala dvojica policajaca iz iste patrole (Jurica Tolj i Mario  Marinovć) također ranjeni, vozilom (golfom crvene boje) uspjeli izvući i obavjestiti nadležne u PU Vukovarsko srijemskoj.
 
Kada su dvojica hrvatskih redarstvenika uhvaćena, PU Vukovarsko srijemska poslala je u pojačanje policajce za specijalne namjere da uspostave red i sigurnost u tom hrvatskom selu. Oko 9.sati toga jutra policajci su se počeli okupljati po uzbuni, zaduživati opremu ( pancirke, šljemove sa vezirom i automatske puške), uglavnom laku opremu, jer nitko nije ni pomislio da bi moglo doći do teške eskalacije i sukoba, jer bi inače koristili puno naoružanje , lakše zaštitne prsluke.
 
Kolona je krenula prema Borovo selu, bila su dogovorena zaduženja po vodovima, jedan vod je trebao ući u mjesnu zajednicu, razoružati teroriste,, drugu vod je trebao biti na osiguranju vanjskog djela mjesne. Zapovjednik akcije bio je Martin Matkovića, a zapovjednik voda Ivica Andabak koji je ujedno bio zadužen za osiguranje mjesne zajednice. Konvoj se kretao iz Vukovara, Poletov autobus je predvodio ford rekord i dva đipa.
U selo su prvo osobna vozila te su se kretali prema centru sela Zaustavili su se ispred mjesne zajednice, a u to vrijeme autobus je tek ulazio u selo. Nakon što su policajci izašli iz vozila na njih je otvorena pučana vatra. Pucalo se iz svih pravaca, iz svake kuće, prozora i krovišta, iz svakog oružja, od puške, automatske puške, teških strojnica i tromblona. U pomoć je stigla i specijalna policija iz PU Osječko baranjske i iz PU Vukovarske srijemske ali nisu uspijeli doći do sela jer je i na njih bila otvorena vatra.. Daljnji tijek akcije napada, zaustavili su pripadnici JNA, koji su iz sela izvukli ranjene policajce a kasnije u noć, u policijsku upravu dovezli su mrtva tijela 12 redarstvenika. Zarobljeni ranjeni pripadnici hrvatske policije ispričali su da se sjećaju Šoškočanina, koji je bio zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi u Borovu Selu. Da je pucao na zarobljene policajce i da je htio sve pobiti, ali mu to nije dozvolio oficir JNA Franjo Čopčić koji je došao sa transporterom.
 
Za zločin u Borovo Selu, 41 osoba je 97 godine amnestirano, po ugovorom o mirnoj reintegraciji. U veljači 2012. godine, sud u Osijeku po predsjedniku vijeća sucem Darkom Krušlinom, osudio je Milana Marinkovića- Kurtu za ratni zločin na 3 i pol godine zatvora zbog zlostavljanja dvojice zarobljenih hrvatskih policajaca. Četiri ostale osobe (Jovan Jakovljević, Dragan Rakanović, Milenko Mihajlović i Jovica Vučenović) također su optužene, ali žive izvan Hrvatske pa nisu dostupne hrvatskome pravosuđu. U 2014. godini, Marinkoviću je Vrhovni sud Republike Hrvatske smanjio kaznu na tri godine nakon žalbe, a uzeta je u obzir činjenica da je Marinković siromašan i ima staru i bolesnu majku.
 
Ubijeni i masakrirani hrvatski policajaci pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci: Stipan Bošnjak iz Nuštra (r. 1955.), Antun Grbavac iz Nijemaca (r. 1961.), Josip Culej iz Jarmine (r. 1966.), Mladen Šarić iz Novih Jankovaca (r. 1965.), Zdenko Perica iz Nuštra (r. 1965.), Zoran Grašić iz Otoka (r. 1969.), Ivica Vučić iz Vinkovaca (r. 1961.), Luka Crnković iz Otoka (r. 1970.), Marinko Petrušić iz Tovarnika (r. 1966.), Janko Čović iz Ivankova (r. 1965.), Željko Hrala iz Ivankova (r. 1968.) i Mladen Čatić iz Županje (r. 1971.). Neka im je vječna hvala i slava!🙏

 

Odgovori