Obilježavanje 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta

Najave Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Obilježavanje 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se 17., 18. i 26. svibnja komemoracijama i misama. Počasni bleiburški vod (PBV) izvijestio je da je sud u Austriji odlučio o povratu zemljišta na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a.

U petak, 17. svibnja od 16 sati položit će se vijenci i zapaliti svijeće pored spomenika Bleiburškim žrtvama na groblju u Unterloibachu i na Bleiburškom polju. Od 18 sati služit će se sveta misa u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu koju će direktno prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) te Hrvatski katolički radio (HKR).

U subotu, 18. svibnja, u 9,30 sati održat će se komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju gdje će državna izaslanstva predvođena predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položiti vijence i zapaliti svijeće. Potom će predstavnik HBK-a izmoliti molitvu, a predstavnik Mešihata Islamske zajednice u RH dovu. HRT, RTV HB i HKR, izravno će prenositi komemorativni skup s Mirogoja, kao i misu u 12,15 sati u Crkvi Muke Isusove u Maclju, a koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

U nedjelju, 26. svibnja u 12 sati, na Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini.

Zemaljski sud u Klagenfurtu vratio je zemljište na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a. Zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač izvijestio je kako je Zemaljski sud u Klagenfurtu 12. ožujka odlučio da će se zemljište na Bleiburškom polju vratiti u vlasništvo PBV-a. Naglasio je kako u Austriji vode i drugu “bitku” oko vraćanja, kako kaže, povijesnog hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomenik na Bleiburškom polju. Eksperti iz Hrvatske za 13. svibnja dobili su poziv za svjedočenje pred mjerodavnim sudom, a Kovač se nada da će i taj postupak ići u njihovu korist, rekavši kako taj grb nije samo nacistički i ustaški jer datira prije NDH.

Treći sudski postupak se tiče pobijanja austrijske konvencije sa zakonskom snagom oko komemoracije u Bleiburgu koja kaže da je to asociranje na fašističke režime, a Kovač je, pozivajući se na slične presude, izrazio nadu da će pred Ustavnim sudom Austrije dokazati da je to “iskrivljena odluka” jer se “ne mogu zabraniti misa, molitva i komemoracija zbog nekoliko provokatora”.

Odgovori