Obilježavanje 31. obljetnice “Bitke za Vukovar” -17. rujna u Vukovaru

Najave Nove obavijesti Svijet

Pozivaju se hrvatski branitelji, sudionici obrane Vukovara, na središnju svečanost u povodu obilježavanja 31. obljetnice Bitke za Vukovar u dvorište Dvorca Eltz u Vukovaru 17. rujna s početkom u 10:30 sati

I ove godine u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom obilježit će se obljetnica Bitke za Vukovar, a središnja svečanost održat će se u subotu, 17. rujna 2022. u Vukovaru.

U sklopu prigodnog programa bit će budnica ulicama Grada Vukovara i mimohod ratnih zastava te taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne.

Na inicijativu hrvatskih branitelja Vukovara i Ministarstva hrvatskih branitelja Vlada RH je prihvatila zahtjev za promjenu imena Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar u “Nacionalna memorijalna bolnica »Dr. Juraj Njavro« Vukovar. Dakle, isti dan u obilježavanju, u subotu, službeno će se imenovati Bolnica , u sjećanje na prvog ministra branitelja i voditelja kirurgije vukovarske bolnice u Domovinskom ratu, doktora Juraja Njavru.

Juraj Njavro će u hrvatskoj povijesti ostati zapamćen kao heroj vukovarske bolnice, u kojoj je ostao do kraja opsade. Nakon pada Grada Vukovara, doktora Njavru odvode u srpski koncentracijski logor u Srijemskoj Mitrovici. Preminuo je u rujnu 2008. godine u Zagrebu.

U nastavku , po odluci Gradskog vijeće Vukovara, koje je donijelo odluku o izmjeni Bolničke ulice u Ulicu Vesne Bosanac.

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja je zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika, postala je jedan od simbol obrane Vukovara i otpora agresiji u Domovinskom ratu, umrla je 21. ožujka u 73. godini, nakon duge i teške bolesti.

Odgovori